Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Čo robiť, ak za vás zamestnávateľ neodvádza odvody do Sociálnej poisťovne
Zdielať na

Čo robiť, ak za vás zamestnávateľ neodvádza odvody do Sociálnej poisťovne

BRATISLAVA / Viacerých ľuďom vyrátali nízky dôchodok pre chýbajúce údaje o odrobených rokoch. Sociálna poisťovna preto rozbehla vlastnú iniciatívu. Jej podstatou je to, aby si zamestnanci priebežne kontrolovali, či za nich zamestnávatelia platia zodpovedajúce sumy.

Sociálna poisťovňa rozoslala v týchto dňoch listy všetkým zamestnancom v republike, aby si skontrolovali, či im zamestnávatelia riadne uhrádzajú odvody. Ak sa to týka aj vás, vo vlastnom záujme by ste si údaje mali overiť.

"Zamestnávatelia často neodvádzajú za ľudí plné odvody, ako by mali, ale snažia sa nejako zlacniť ich zamestnanie. Teda odvádzajú za neho len z časti mzdy, samozrejme bez vedomia zamestnanca," potvrdil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. 

Opýtajte sa šéfa

Informačná akcia sa volá "Klamať na odvodoch sa neoplatí". Ak má človek pochybnosti o svojich odvodoch, mal by si to predebatovať so zamestnávateľom. Seriózna firma prípadnú chybu uzná a napraví. 

Ak tadiaľto cesta nevedie, zamestnanec by sa mal obrátiť na pobočku Sociálnej poisťovne. "Formou individuálneho účtu, ktorý má každá poistenec v republike, si môže pozrieť elektronicky svoje údaje a skonfrontovať ich s realitou. Vždy je však je lepšie, keď príde do pobočky," dodal Višváder. 

Čo vám hrozí?

Ak zamestnávateľ nahlási do Sociálnej poisťovne nižšiu sumu ako zamestnanec v skutočnosti zarába, môže to byť trestný čin. Okrem toho pre pracovníka to bude znamenať nižšiu prípadnú PN-ku, materskú, nižšiu dávku v nezamestnanosti či po rokoch slabší starobný alebo invalidný dôchodok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy