Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pri zrážke vlakov v Pezinku sa ťažko zranili tri osoby. Škody odhadujú na 800 000 eur
Zdielať na

Pri zrážke vlakov v Pezinku sa ťažko zranili tri osoby. Škody odhadujú na 800 000 eur

PEZINOK / V piatok krátko po 18.30 sa v Pezinku zrazil osobný vlak s nákladným. Podľa prvotných informácií bolo na mieste 15 zranených a traja ťažko, neskôr sa potvrdilo, že išlo o 18 ľahko a troch ťažko zranených.

Z nezistených príčin, sa pri výhybkách pri vstupe na vlakovú stanicu nachádzal na tej istej koľaji aj rušeň bez vozňov, ktorý z nej vychádzal. Prišlo k čelnému nárazu, pričom sa na osobnom vlaku po náraze odtrhol rušeň.

Vo vlaku bolo asi 80 cestujúcich, ktorí zostali v šoku a nevedeli, čo sa deje. Niektorí sa pri páde zranili. Najhoršie bol na tom rušňovodič z lokomotívy a ďalší dvaja cestujúci z osobného vlaku. Hasiči pomáhali zranením dostať sa z koľajiska a po prvotnom ošetrení ich odovzdávali záchranárom, ktorí im poskytli ďalšie ošetrenie a následne ich prevážali do bratislavských nemocníc. "Bolo ošetrených a prevezených do nemocníc z vlaku 18 pacientov. Z toho bolo 1 dieťa a traja boli v kategórii červená, čo je stredne až ťažko zranení pacienti," uviedol hlavný lekár Záchrannej zdravotnej služby Július Pavčo.

Na miesto dorazil ešte večer aj minister dopravy, riaditeľ Železničnej spoločnosti či policajný viceprezident. "Dvaja pacienti utrpeli stredne ťažké zranenia, zostávajú hospitalizovaní. Jeden pacient bol privezený s ťažším poranením hlavy a hrudníka, jeho stav si vyžadoval operáciu. Všetci traja hospitalizovaní pacienti sú v súčasnosti mimo ohrozenia života a ich zdravotný stav je stabilizovaný," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská.

V tomto prípade išlo o mimoriadnu udalosť, nakoľko čelné zrážky sú vo vlakovej doprave tými najhoršími. Neuveriteľným šťastím bolo, že oba vlaky išli v tomto úseku pomalšie. Podľa železničnej spoločnosti je trať riadená automaticky z centrálneho dispečerského centra v Trnave. "Nebudeme vôbec polemizovať o príčinách. Súčasťou vyšetrovania bude preverovanie všetkých možností," uviedla hovorkyňa železníc Martina Pavlíková.

"​V súvislosti s nehodou už vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia. Konečným šetrením bolo zistené, že pri zrážke boli ťažko zranené tri osoby a 18 osôb bolo zranených ľahko. Vykonaná dychová skúška u rušňovodiča osobného vlaku požitie alkoholických nápojov nepreukázala, druhému rušňovodičovi bol nariadený odber krvi za účelom zistenia prítomnosti alkoholu," uvádza policajná hovorkyňa Veronika Slamková. Škody predbežne odhadli na 800 000 eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy