Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sudca Škultéty dostal za úplatky zákaz činnosti na štyri roky. Ten je nejasný
Zdielať na

Sudca Škultéty dostal za úplatky zákaz činnosti na štyri roky. Ten je nejasný

BRATISLAVA / Až neuveriteľných 15 rokov trvala kauza úplatného bratislavského sudcu Igora Škultétyho. Pred pár dňami konečne v tejto veci zaznel právoplatný odsudzujúci rozsudok. Senát Najvyššieho súdu zamietol jeho odvolanie voči poslednému verdiktu ako nedôvodné.

Sudca Škultéty dostal za zločin prijímania úplatku dvojročnú podmienku, teda ostáva na slobode. Okrem toho dostal aj peňažný trest 2 320 eur a zákaz činnosti na štyri roky. A práve ten znie veľmi nejasne, u odsúdených sudcov totiž platí nulová tolerancia.

"Keď bol niekto odsúdený za úmyselný trestný čin, už nemôže vykonávať funkciu sudcu," vysvetľuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. Zákaz činnosti sa ale podľa expertky na trestné právo na funkciu sudcu nevzťahuje. "Ten trest zákazu činnosti mu neumožňuje to, že keď uplynie tá určitá doba, tak sa môže uchádzať o čokoľvek. Nie, môže sa uchádzať len o to, kde nie je stanovená podmienka, že nebol odsúdený za úmyselný trestný čin," dodáva Kurilovská. 

Čo korupcia jednoznačne je. To znamená, že Igor Škultéty by mal o talár prísť definitívne. Podobne ako sudca Štefan Marťák z Čadce. Toho súd poslal na tvrdo za mreže. A bývalý prezident Ivan Gašparovič ho z funkcie okamžite odvolal. Rovnako teraz bude zrejme konať aj prezident Andrej Kiska.

"Keď presne o tom hovorí stavovský zákon, že kedy za akých okolností má byť sudca odvolaný. Tak na základe návrhu ministra spravodlivosti prezident sudcu odvolá," hovorí expertka na trestné právo. 

K skutku došlo podľa obžaloby v roku 2002. Sudca prevzal 70 tisícový úplatok od Jozefa Králika, ktorý prednášal na právnickej fakulte. Bolo to za zmiernenie trestu jeho synovi súdenému za lúpež. Potom nastal nekonečný súdny pinpong. "Jemu išlo o veľa, išlo mu o prácu, o slobodu v podstate a kedže sa bránil ako sa bránil, tak to tak dlho trvalo," vysvetľuje prokurátor. 

Sudca Škultéty počas procesu atakoval novinárov aj prokurátora. Odsúdený sudca Igor Škultéty si na Najvyšší súd verdikt vypočuť neprišiel. V hre je ale ešte mimoriadne dovolanie, na to je však nevyhnutný zásadný dôvod. Či sa po svojom 15-ročnom boji so súdmi odhodlá aj na tento krok,nevedno.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy