Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Blogerka, podľa polície, prenasledovala SMS správami policajta z NAKA
Zdielať na

Blogerka, podľa polície, prenasledovala SMS správami policajta z NAKA

BRATISLAVA / Novinárka je obvinená z nebezpečného prenasledovania. Blogerka Júlia Mikolášiková píše prevažne o mafii pod pseudonymom Piraňa. Pikantné je, že podľa vyšetrovania mala "prenasledovať" stovkami SMS správ policajta z NAKA, ktorý sa podieľa na vyšetrovaní najzávažnejších zločinov.

"Stíhanie považujem za nezákonné a obvinenie za diskreditáciu mojej osoby. Z toho dôvodu, že upozorňujem na prešľapy polície v článkoch, ktoré píšem," povedala Mikolášiková. Obvinenie z nebezpečného prenasledovania sa opiera najmä o SMS správy, ktoré dostal policajt z NAKA od novinárky. "Aj Vám podpálim auto, rozbijem hlavu a utopím dieťa." Je jedna z posledných urážlivých sms správ. Genéza príbehu je ale zložitejšia a siaha až do roku 2015. Piraňa v tom čase požiadala o pomoc práve elitný útvar.

"Policajta z NPJ NAKA poverili nadriadení, aby sa so mnou skontaktoval, lebo som mala problém s istými osobami, ktorí boli činní pre jednu zločineckú skupinu. Mal tento problém riešiť, ale neriešil ho," vysvetľuje. Pracovný kontakt medzi policajtom a novinárkou potvrdil aj šéf NAKA.

"Mjr. vyslal nadriadený na preverenie operatívnych informácií, ktorými mala disponovať Júlia Mikolášiková. Previerkou týchto informácii neboli zistené také  skutočnosti, ktoré by zakladali dôvod začať trestné konanie," píše v stanovisku riaditeľ NAKA Peter Hraško. Novinárka časom nadobudla pocit, že policajt jej problém nemá záujem riešiť. Nasledovalo niekoľko vzájomných podaní, trestných oznámení, medzičasom novinárka komunikáciu vyostrila do extrému. 

"Keď Vás stretnem, vybijem Vám tie vaše vyškerené zuby. Choďte si podať trestné oznámenie, nech ma obvinia, aspoň sa to konečne začne riešiť," píše v ďalšej SMS správe.  Prvé trestné oznámenie príslušníka NAKA polícia, ako aj prokuratúra odmietli, vec postúpili okresnému úradu, ten prípad nakoniec odložil, lebo nešlo ani len o priestupok. Dva mesiace na to už opakované trestné oznámenie polícia prijala, vec vyšetrovala a nakoniec novinárku obvinili. 

"Vo vami uvedenom prípade 7.2.2017 poverený príslušník PZ vzniesol obvinenie konkrétnej osobe pre prečin nebezpečného prenasledovania," povedala hovorkyňa bratislavskej polície Veronika Slamková. "Z tohto policajta sa stal zrazu poškodený a tvrdí, že to nemá nič spoločné s jeho služobnou činnosťou a hovorí, že ide o výlučne súkromnú záležitosť. Pritom my sme prišli do kontaktu iba v rámci jeho služobnej činnosti," uviedla blogerka.  

Júlia Mikolášiková tvrdí, že polícia koná dvakrát v tej istej veci. Dala návrh zastavenie stíhania, prokurátor zatiaľ nerozhodol. Polícia si dokonca vyžiadala od súdu aj súhlas s výpismi hovorov z telefónu obvinenej novinárky, aj nad rámec období, kedy mala SMSky odosielať a vidí v tom možný zámer.

Išpekcia MV totiž opakovane v minulosti riešila podania z únikov informácií, ktoré publikovala práve Piraňa na svojom blogu. Novinárka nechce zatiaľ povedať, čo svojimi SMS správami policajtovi sledovala, odmietla aj vypovedať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy