Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prehľad: V týchto krajinách EÚ musíte používať zimné pneumatiky
Zdielať na

Prehľad: V týchto krajinách EÚ musíte používať zimné pneumatiky

BRATISLAVA / Teraz by mali zbystriť všetci vodiči áut, ktorí používajú svoje vozidlo aj za slovenskými hranicami. V niektorých susedných krajinách totiž od 1. novembra platí povinnosť používania zimných pneumatík.

Zima je už za dverami a veľa vodičov jazdiacich do zahraničia by sa malo na ňu patrične nachystať. Inak riskujete pokutu. Legislatívne predpisy a zákony ohľadom používania pneumatík počas zimného obdobia sa v jednotlivých krajinách Európy výrazne odlišujú

​​Stále viac krajín si uvedomuje, ako je nesmierne dôležité z hľadiska bezpečnosti a životného prostredia prispôsobiť obutie vozidla poveternostným podmienkam. Preto už niektoré vlády zaviedli používanie zimných pneumatík ako povinné, iné o zmenách v legislatíve intenzívne rokujú, píše portál pneumatiky.sk.

Nie sú povinné

V Taliansku, Švajčiarsku, Francúzsku, Holandsku, Luxembursku, Dánsku, Nórsku, či Veľkej Británii nie je legislatívne stanovené používanie zimných pneumatík. Výnimkou je autonómna oblasť Valle d'Aosta na severozápade Talianska. Všetky automobily prechádzajúce touto oblasťou v období medzi 15. novembrom až 15. aprílom musia byť zimnými pneumatikami vybavené.

Vo Švajčiarsku zase platí, že v  prípade spôsobenia dopravnej nehody, ak polícia uzná, že mohli zabrániť jej vzniku,zodpovedáte sa za ňu v plnom rozsahu. V niektorých horských úsekoch Francúzska značky zakazujú vodičom vjazd, ak jazdia na zimných pneumatikách.

V Nórsku aj v Dánsku tiež nie sú zimné pneumatiky povinné, ale polícia odporúča pre náročné klimatické podmienky všetkým vodičom jazdiť na zimných pneumatikách. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy