Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bezdávkové zóny spustili domino efekt. Najviac trpia ľudia, ktorí sa nemajú ako brániť
Zdielať na

Bezdávkové zóny spustili domino efekt. Najviac trpia ľudia, ktorí sa nemajú ako brániť

Archívna reportáž

PRAHA / V Česku sa niektoré mestá rozhodli bojovať proti rozširovaniu osád takzvanými bezdávkovými zónami. Ich cieľom je predovšetkým znemožniť, aby sa do týchto miest nasťahovali ďalší ľudia. Kritici ale upozorňujú, že táto novinka najviac ovplyvní bezproblémových občanov v núdzi.

"Bezdávkové zóny" umožňuje vyhlásiť od júna novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi. Niekoľko desiatok miest už tento návrh oznámilo alebo sa ho chystá prerokovať. V meste Bohumín napríklad vyhlásili tri oblasti, v ktorých je zvýšený výskyt sociálne nežiadúcich javov, ako porušovanie verejného poriadku, časté priestupky, trestná činnosť, ale aj nepriaznivé vplyvy na deti.

Preto navrhujú zakázať vo vymenovaných uliciach a domoch vyplácanie doplatkov na bývanie ľuďom, ktorí sa sem prisťahujú.  

"Zavedenie zón, kde by štát nevyplácal doplatky na bývanie, môže byť pozitívny v tom, že štát nebude podporovať nevyhovujúce bývanie v niektorých ubytovniach a prestali by sa rozrastať vylúčené lokality," uviedla hovorkyňa Zväzu miest a obcí ČR Štěpánka Filipová. 

Vlastníci domov a ubytovní sa sťažujú

V súčasnosti beží lehota na odvolanie proti navrhnutým vyhláškam. Najčastejšie ju využívajú vlastníci nehnuteľností v označených oblastiach, ktorí sa cítia dotknuto. Uvádzajú, že za kriminalitu v oblasti zodpovední nie sú, nevidia preto dôvod, prečo by mali trpieť. 

Novinka prešla do zákona ako pozmeňovací návrh. Neprešla ale medzirezortným pripomienkovým konaním. Pomaly sa začínajú objavovať nedostatky, ako napríklad domino efekt. Keď jedna obec na svojom území nahlási osadu, susedné obce ich na svojom území nahlásia tiež, pretože nechcú, aby sa problémoví ľudia presunuli k nim. 

Ako uvádza portál IDnes.cz, mestá naviac neriešia problém s ľuďmi, ktorí sa nedajú označiť ako neprispôsobiví a kriminalitu nezvyšujú. Takými sú najmä matky samoživiteľky alebo osamelí dôchodcovia v ťažkej životnej situácii. "Vyhláška je slepé riešenie a nepýta sa na individuálnu situáciu a problémy. Postihne všetkých a najhoršie dopadne na tých najslabších, ktorí majú najmenej možností sa brániť alebo si hľadať bývanie inde," uviedol odborník pre oblasť sociálneho bývania Roman Matoušek. 

Slovensko sa vysokú kriminalitu snaží riešiť kamerami rozmiestnenými po osadách. Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy