Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
SAV vypracovala projekt, ktorý pomôže utečencom pri presídľovaní
Zdielať na

SAV vypracovala projekt, ktorý pomôže utečencom pri presídľovaní

BRATISLAVA / Migranti v rámci Európy to budú mať o niečo ľahšie. Slovenská akadémia vied v spolupráci s ďalšími krajinami vypracovala projekt "Dunajský kompas" určený pre migrantov. Projekt je jedinečný v tom, že na jednom portáli nájdu všetky informácie o krajine, do ktorej prichádzajú žiť, za prácou alebo podnikať. Využívať ho budú môcť teda nielen migranti spoza európskych hraníc, ale najmä ľudia, presídľujúci sa v rámci krajín EÚ, teda aj Slováci.

Pokiaľ v súčasnosti chce nejaký migrant získať potrebné informácie o krajine, v ktorej sa nachádza, musí sa veľmi pracne preklikávať cez desiatky webstránok štátnych inštitúcií. Nedostatok informácií často zneužívajú domáci zamestnávatelia, napríklad vo výške výplat a podobne.

"Informácie napríklad v oblasti zamestnávania sú buď nedostatočné, alebo zamlčiavané," vysvetľuje migračný expert projektu Boris Divinský. Neexistuje zatiaľ taký informačný zdroj, ktorý by vedel poskytnúť všetky dôležité informácie o danej krajine. A to bol dôvod, prečo vznikol projekt portálu Dunajský kompas. "Je to medzinárodná informačná platforma, ktorá bude obsahovať informácie o možnostiach zamestnania, vzdelávania, výučby lokálnych jazykov a ďalších," myslí si aj Martina Bofulin so Slovinskej akadémie vied. Napríklad aj o daniach, o možnostiach získať vodičský preukaz, či zdravotnej starostlivosti. Portál má slúžiť tým, ktorí za prácou chcú prísť ako aj tým, ktorí prácu ponúkajú.

"Môže byť užitočný aj pre občana Slovenskej republiky," podotýka Tatiana Podolinská zo SAV. Zatiaľ je pripravený v angličtine a domácom jazyku všetkých ôsmych krajín, ktoré sa na tvorbe projektu podieľajú - teda Slovensko, Česko, Rakúsko, Nemecko, Maďarsko, Chorvátsko, Slovinsko a Srbsko.

U nás najmä Ukrajinci

Neskôr vzniknú ďalšie tri mutácie v závislosti od domácej krajiny a počtu migrantov. U nás to bude ukrajinčina, srbčina a vietnamčina.

Na Slovensku bolo v minulom roku zaregistrovaných okolo 90 tisíc migrantov, z toho zhruba 50 tisíc pochádza z krajín EÚ. Zvyšok tvoria migranti najmä z Ukrajiny okolo 10 tisíc, taktiež zo Srbska, Ruska alebo z Vietnamu.

Spustenie medzinárodného portálu pre emigrantov je naplánované na leto 2018. Dovtedy bude testovaná nielen jeho funkčnosť, ale aj preklady. A to je dôvod prečo sa tvorby projektu chopil etnologický ústav SAV. Celý projekt je financovaný z Dunajského medzinárodného programu a bude stáť spolu 1,5 milióna eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy