Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kamery za milióny budú dohliadať na poriadok v osadách
Zdielať na

Kamery za milióny budú dohliadať na poriadok v osadách

BRATISLAVA / Podľa rezortu vnútra je na Slovensku asi dvesto problémových lokalít, kde je zvýšená krimininalita. Medzi ne patria aj mnohé osady. Pomôcť by podľa ministra mohli bezpečnostné kamery.

Rezort vnútra v tejto veci pripravuje pre každú obec osobitný program. Na troch modelových príkladoch to chcú verejnosti vysvetliť ako to bude fungovať. Musíme si ale ešte počkať. Predstavia to až koncom roka. "My len špeciálne pre rómske osady a obce, ktoré sú v ich blízkosti pripravujeme osobitný program, ktorý bude spočívať vo viacerých opatreniach, vrátane kamerových systémov," povedal minister vnútra Robert Kaliňák.  

O tom, kde budú kamery umiestnené bude podľa ministra rozhodovať rezort vnútra a jednotlivé policajné riaditeľstvá. Obce budú o tom informované. Robert Kaliňák tiež uviedol aj plány vytvoriť nové oddelenia. "Tie integrované obvodné oddelenia budú vznikať práve zo série opatrení, ktoré v tej lokalite budú vykonané," tvrdí Kaliňák. 

Opozičný poslanec Milan Krajniak je s ministrom vnútra vo vzácnej zhode. Podľa neho je isté, že kamery pomôžu odhaliť trestnú činnosť. "My sme to vyskúšali u Oscara Dobrovodského v Malackách. Keď sa to zverejnilo, že tam tie kamery sú, tak trestná činnosť skončila," uviedol poslanec Milan Krajniak zo Sme rodina. Problém ale vidí inde: "Iba 25 percent tých kamerových systémov pridelovalo ministerstvo vnútra do tých krajov, ktoré sú najviac postihnuté."

Podľa poslanca Krajniaka ide najmä o Prešovský, o Košický a o Banskobystrický kraj. Pritom tvrdí, že odhadom na jednu osadu bude treba aj päť až desať kamier. A koľko to bude stáť? "Budú to určite milióny eur, ktoré to bude stáť, ale myslím si, že na to sme absolútne pripravení," tvrdí Kaliňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy