Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vykradli kostol a odniesli veci za 6 300 eur. Medzi nimi aj kultúrnu pamiatku
Zdielať na

Vykradli kostol a odniesli veci za 6 300 eur. Medzi nimi aj kultúrnu pamiatku

BÁB / Zlodeji vykradli kostol a odniesli si odtiaľ viaceré hodnotné veci. Ku krádeži došlo v dedine Báb v okrese Nitra. Páchatelia zobrali kalichy a takzvanú monštranciu, ktorá patrí ku kultúrnym pamiatkam.

Potom, ako sa zlodejovi podarilo prekonať drevené dvere vošiel do kostola. Ten prehľadal a namieril si to ku skrinke, v ktorej boli veci používané pri omšiach. To, že sa do kostola niekto vlámal zistili ráno. Páchateľ sa dostal do tohto kostola tak, že vylomil bočné vchodové dvere. 

Z kostola páchateľ ukradol postriebrený neogotický kalich z roku 1898, ukradol aj jeden pozlátený kalich. Odniesol si aj hodnotnú barokovú monštranciu z roku 1746 vykladanú farebnými sklíčkami. "Majiteľovi vznikla pri krádeži škoda najmenej 6300 eur," uviedla policajná hovorkyňa v Nitre Renáta Čuháková. 

Monštrancia a aj jeden z odcudzených kalichov sú zapísané v zozname kultúrnych pamiatok. Viacerí ľudia v obci sú z toho čo sa udialo rozhorčení. "Takéto veci, nás srdce bolí nad tým čo robia," uviedla miestna obyvateľka. 

Policajti, sa na mieste podarilo zaistiť aj jednu biologickú stopu a po páchateľovi pátrajú. Polícia vec rieši ako zločin krádeže. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy