Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dane po novom v roku 2018. Toto by ste mali vedieť
Zdielať na

Dane po novom v roku 2018. Toto by ste mali vedieť

BRATISLAVA / Slovenské zákony týkajúce sa daní sú všetkým, len nie jednoduchým návodom. Vyznať sa v nich majú často problém aj odborníci. A stále pribúdajú nové novely zákonov. Priblížime vám niektoré novinky, ktoré vstúpia do platnosti spolu s novým rokom.

Podnikateľov, ale aj fyzické osoby čakajú od 1.januára 2018 niektoré, aj celkom závažné, zmeny týkajúce sa daní. Štát mení pravidlá ochranných známok a patentov či obmedzuje zlučovanie firiem, ktoré sa tak len chcú vyhnúť splateniu dlhov voči svojim veriteľom. "Dovolím si povedať, že viac ako 99 percent všetkých zlúčení, ktoré na Slovensku prebehli mali jediný účel, a to bol zánik spoločnosti, ktorá mala veľké dlhy," uviedol právnik Radovan Pala.

Štát sa najmä rôznymi spôsobmi snaží brániť voči snahám krátiť dane. Zavádzame napríklad takzvanú daň z odchodu z krajiny. "Tá sa bude vzťahovať na všetky spoločnosti, ktoré sa odchádzajú zo Slovenska alebo iným spôsobom presúvajú svoj majetok zo Slovenska," uviedla hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová. 

Tiež sa bude napríklad prísnejšie zisťovať, v ktorej krajine musí daňovník - napríklad aj úspešný športovec či športovkyňa - platiť dane. "Zavádza sa pojem bydlisko, to znamená, že sa v konečnom dôsledku bude skúmať, kde sa daná osoba zdržiava nejakú časť roka, nebude to viazané na trvalý pobyt," vysvetlila konateľka spoločnosti, ktorá poskytuje daňové poradenstvo Silvia Hallová. Znamená to, že sa niektorým môže stať, že budú mať dvojité zdanenie. 

Na zmenách sa zrejme podpísala aj koaličná dohoda - zvýhodnené bude kúpeľníctvo, ktorého štátnu podporu presadzuje SNS. "Daňovník si môže uplatniť 50 eur ročne na úhrady za služby v kúpeľných zariadeniach, ktoré si môže dať uplatniť aj napríklad na manželku, prípadne na vyživované dieťa v domácnosti, čiže spolu 150 eur," povedala Hallová.

Zavádza sa aj nový pojem: index daňovej spoľahlivosti, akési daňové vysvedčenie. "Finančná správa bude známkovať jednotlivé spoločnosti na základe toho, ako si plnia svoje daňové povinnosti. Budú môcť využívať niektoré benefity," uviedla Gogová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy