Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Developeri v Bratislave bojujú o investičnú výnimku. Poslanci mestských častí majú výhrady
Zdielať na

Developeri v Bratislave bojujú o investičnú výnimku. Poslanci mestských častí majú výhrady

BRATISLAVA / Návrh na štatút významnej investície dá Peter Pellegrini dvom developerom, ktorí chcú investovať v hlavnom meste. Skupiny majú v pláne vybudovať okrem obytných priestorov a kancelárií aj električku, či lanovku. Výnimkou chcú získať rýchlejšie povolenia na stavby, kedže projekty sa už ťahajú roky. Niektorí poslanci mestských častí majú výhrady.

O novej autobusovej stanici, o bytoch, o kongresovom centre, parkovacom dome, pešom moste, novom nábreží, lanovke a električke, teda o investíciách v hodnote dvoch miliárd eur debatovali developeri z HB reavis a J&T Real Estate s viceprezidentom pre investície a primátorom mesta na diskusii HN clubu. Obe skupiny žiadajú od vlády štatút významnej investície. Podľa Pellegriniho to spĺňajú. "Je to nad sto miliónov, vytvoria 300 pracovných miest, preinvestovanie tejto sumy za sedem rokov," uviedol výhody investícií. 

Investície by išli do oblasti autobusovej zastávky Nivy, Dunajského nábrežia a Petržalského Lida. Od petržalských a ružinovských poslancov súhlasné stanovisko nedostali. Niektorí zástupcovia mesta sa obávajú, že ak by developeri dostali výnimku, tak by si robili, čo chcú. 

Šéfovia oboch skupín tvrdia, že to nevnímajú ako bianco šek. Projekty majú za sebou už dlhšiu históriu plánovania a prekreslovania. "Veríme, že budú dodržiavané zákony a zákonné lehoty na vybavenie všetkých povolení," uviedol Peter Korbačka, predseda predstavenstva J&T Real Estate.

Poslancom tiež prekáža, že do rozpočtu tak nedostanú poplatok za rozvoj. Podľa developerov je investícia niekoľkonásobne väčšia ako samotný poplatok. Medializovaná situácia poukázala na to, že problém je systémový, no nie je to problém len Bratislavy. Podľa Pellegriniho preto mestu míľovými krokmi unikajú Budapešť či Viedeň. Materiál preto odporúča schváliť. Vláda by o tom mala rozhodnúť do konca tohto roka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy