Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Bašternák zaplatí Kňažkovi za škody na dome 55 000 eur, rozhodol súd
Zdielať na

Bašternák zaplatí Kňažkovi za škody na dome 55 000 eur, rozhodol súd

BRATISLAVA / Okresný súd Bratislava I rozhodol o tom, že je Ladislav Bašternák povinný zaplatiť Milanovi Kňažkovi 55-tisíc eur za to, že stavbou svojej vily poškodil jeho dom. Rozhodnutie ale zatiaľ nie je právoplatné, čo znamená, že sa Bašternák môže odvolať.

Milan Kňažko vyhral súd nad susedom Ladislavom Bašternákom. Musí mu zaplatiť škodu takmer 55 000 eur. Ide o spor dvoch susedov o náhradu škody, ktorá vznikla pri stavebných prácach na Bašternákovej vile na Slavíne. "Keďže som bol v tomto spore úspešný, nemôžem povedať, že som nespokojný. Bolo to dosť zložité a dosť nepríjemné, ale dôležitý je ešte ďalší priebeh, ktorý si netrúfam odhadnúť," uviedol Milan Kňažko po rozhodnutí súdu. Rozhodnutie okresného súdu je ešte napadnuteľné odvolaním.

Spor kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka a Milana Kňažka sa vlečie od roku 2008, kedy si začal Bašternák stavať megavilu v priamom susedstve KňažkaStavbu sprevádzalo niekoľko sporov a niekoľkokrát tu dokonca zasahovala aj polícia.

Najhoršia situácia nastala začiatkom roka 2009, keď mu popraskal dom a schodisko. Kňažko je presvedčený, že sa tak stalo stavebnou činnosťou suseda a hĺbením niekoľkometrovej jamy v tesnej blízkosti jeho vily. "Prvotnou príčinou poškodenia môjho domu bolo nezabezpečenie stavebnej jamy, ktorá bola 12 - 14 m hlboká a bola iba niekoľko metrov od nášho domu," opísal Kňažko.

Sudkyňa do septembra 2016 čakala na finálny znalecký posudok z technického a zo skúšobného ústavu. Bašternák sa počas procesu opakovane snažil znaleckým posudkom vyvrátiť, že by popraskanie Kňažkovho domu súviselo s jeho stavbou. 

Podobne ako na súd v apríli sa Bašternák ani na piatkový súd nedostavil. 

V minulosti Milan Kňažko prehral s Bašternákom súd o hranicu pozemku, ako aj spor o legálnosť stavby v ktorom namietal neúmernú zastavanosť susedovho pozemku či index zelene, ktorú podnikateľ nahradil zazelenanými terasami. To sa písal sa rok 2012 a verejnosť vtedy ani len netušila, že sa práve v tom čase ešte len rodí aktuálne kauza, a to daňových problémov firiem Ladislava Bašternáka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy