Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Úrady budú pokutovať ľudí, ktorí prechádzajú cez priechod s mobilmi
Zdielať na

Úrady budú pokutovať ľudí, ktorí prechádzajú cez priechod s mobilmi

HONOLULU / Nesústredení chodci dívajúci sa na mobil spôsobujú stále viac nehôd. Skonštatovali to úrady na Havaji a rozhodli sa zakročiť. Chodcov budú pokutovať. Zaplatí každý, kto bude pri prechádzaní cez cestu sledovať obrazovku mobilu, alebo niečo písať. Povolili však aj niekoľko výnimiek.

Honolulu sa stalo prvým veľkým americkým mestom, ktoré takto obmedzuje využívanie smartfónov na ulici. A majú na to svoje dôvody. Odkedy sa začali používať, počet chodcov, ktorých zrazilo auto pre ich nepozornosť trojnásobne stúpol.

"Keď pozeráte na mobil, a nie na cestu, všetkých dostávate do rizika. Len prečítanie jedného odkazu odvedie vašu pozornosť minimálne na 5 sekúnd," povedal seržant James Shyer. O tomto opatrení rozhodli už v lete, do platnosti vstúpilo tento týždeň. Ešte predtým rozdávali policajti na ulici letáky, ktoré na nový zákon chodcov upozorňovali. "Hnevá to najmä vodičov, ktorí musia pri takýchto nepozorných chodcoch dávať oveľa väčší pozor,“ hovorí obyvateľ Honolulu.

Pokutu zaplatíte nielen za ťukanie do mobilu ale už aj za to, že na displeji pri prechádzaní cez cestu niečo čítate, alebo sledujete. Za prvý prehrešok je to 35 dolárov, pri opakovaných porušeniach to môže byť až stovka. Sú však aj výnimky. Zákaz neplatí pre zamestnancov záchranných a bezpečnostných zložiek, pre ktorých je sledovanie odkazov súčasťou práce. Telefonovanie na prechode je povolené len v prípade, že počas toho zároveň sledujete premávku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy