Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Mazáci radili mladým podnikateľom. Najdôležitejší je skvelý nápad
Zdielať na

Mazáci radili mladým podnikateľom. Najdôležitejší je skvelý nápad

BRATISLAVA / Inovácie, nápady a chuť uskutočniť svoje sny realitou. Aj takto by sa dalo definovať podnikanie. O tom aké to na Slovensku je, či to ide jednoducho, alebo ťažko, bola diskusia mladých inovatívnych podnikateľov so študentmi a zástupcami veľkých firiem. Vzájomne si odovzdali rozumy, ako sa posunúť vpred, čo je dobre aj pre Slovensko, ktoré má ambíciu prejsť na modernú európsku znalostnú ekonomiku.

Priemyselná revolúcia verzia 4,0 a urýchlený prechod na znalostnú ekonomiku - tak to potrebuje každá krajina, aby bola konkurencieschopná. Teda aj Slovensko, ktorému už teraz chýba kvalifikovaná pracovná sila. Diskusia "Mladý inovatívny podnikateľ" spojila práve ľudí, ktorí vytvárajú pridanú hodnotu Slovenska.
"Vlastný príbeh. To znamená, že on s tým prišiel, je to jeho vlastná inovácia, čiže nie inovácia niekoho iného. To je to najcennejšie," hovorí Marián Meško, výkonný riaditeľ JCI Slovensko.

Medzinárodna komora mladých na Slovensku pomáha a spája práve šikovných ľudí do 40 rokov. Dušan má 24 rokov, on a jeho partia robia niečo, čo ocení každý športovec. Konštrukcie na posilňovanie. Nápad prišiel z obrazovky. "Pozerali sme černochov ako cvičia na stojanoch na bicáky a to nás nakoplo robiť niečo podobné," hovorí Dušan Matuška, spoluzakladateľ Octago.

Dali hlavy dokopy a svoje produkty medzičasom ponúkajú mestám a obciam. podobne je na tom aj Peter so svojím softvérom pre školy. Aj keď nápad mu skrsol doma, pod očami. "Donieslo dieťa také CD zo školy, že super, ale na túto dobu je veľmi zlé, tak som začal vymýšľať vlastný softvér. A tento softvér sa rozrástol na veľkú spoločnosť," hovorí Peter Nižnanský, predseda predstavenstva LittleLane.

Slovenskí štátnici často vravia, že krajina sa má posúvať dopredu, aby nám priemyselný vlak 4,0 neunikol. Štát sa v realite správa už ale inak. Chuť do podnikania nepridáva ani Katalin, ktorá sa venuje práve chutiam, čokoládovým. "To čo nemôžeme my robiť, ale môžu to robiť inde, nás veľmi brzdí. V tom, aby sme mohli byť inovatívni," myslí si Katalin Papp Vargha, majiteľka ChocoMaze. "Stále cítime zo strany štátu, že to je taký moloch, ťažko sa s ním a nevie sa rozhýbať," pritaká Matuška.

Našťastie chuť podnikať im byrokracia zatiaľ nevzala a svoje nápady a finty posúvajú ďalej. Odkaz mladých inovatívnych podnikateľov tým ostatným je pomerne jasný.  "Zobrať reálny projekt a tento projekt zhmotniť," radí Nižnanský.  "Keď má niekto dobrý nápad, nemusí mať obrovské financie, aby s tým začal," povzbudzuje Vargha.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy