Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poisťovňa je v stratách, no vedenie dostalo odmeny. Opozičná SaS vyzýva Druckera na kontrolu
Zdielať na

Poisťovňa je v stratách, no vedenie dostalo odmeny. Opozičná SaS vyzýva Druckera na kontrolu

BRATISLAVA / Nové aj staré vedenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne si za svoje hospodárenie vyplatilo niekoľkotisícové odmeny. Opozičná SaS to odsudzuje, keďže naša najväčšia poisťovňa je stále v miliónových stratách. Podľa Transparency international ale vyplatenie odmeny nezávisí iba na tom, či firma je alebo nie je v strate.

Nové vedenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne si za minulý rok vyplatilo odmenu vo výške 25 000 eur. Podľa informácií TV JOJ mala byť táto odmena rozdelená medzi sedem ľudí. Strana SaS považuje takéto vyplatenie za nehorázne, keďže naša najväčšia poisťovňa je stále v obrovskej strate.

Reagoval na to aj premiér Robert Fico, ktorý uviedol: "Nechám to na ministra zdravotníctva. On musí posúdiť či výsledky, ktoré Všeobecná zdravotná poisťovňa dosiahla zodpovedajú tomu aké odmeny si táto poisťovňa dala. Ale verte mi, že ja nemám problém telefón a zavolať keď bude treba."

"Vyzývame ministra Druckera, aby skontroloval tieto zmluvy, a aby sa veľmi podrobne zaoberal ich znením," vyzvala Jana Cigániková z SaS. Na túto výzvu reagoval aj minister Drucker: "Ja už som sa k tejto debate vyjadril viackrát, že ak chceme istým spôsobom len pozerať sa na členov štatutárnych orgánov len ako na tých, ktorí by nemali zarábať a mali by byť vždy len obviňovaní z niečoho, potom nenájdeme kvalitných manažérov."

Podľa Transparency International, ktoré plnenie ozdravného plánu sleduje je nové vedenie v znižovaní 200 miliónovej straty úspešné. "Minulé vedenie vyrobilo dieru takmer 200 miliónov, čo je enormné množstvo. Súčasné vedenie, ktoré potom prišlo vytvorilo plán, ktorý mal zaplátať dieru za dva a pol roka. Momentálne sa to darí a vyzerá to tak, že tá diera bude o chvíľu len polovičná," uviedol riaditeľ Transparency International Gabriel Šípoš.  

Vyplatenie 25 000 eurovej diéty, preto považuje za adekvátne. Neadekvátne mu príde vyplatenie odmeny pre bývalého riaditeľa Vaďuru, ktorý za nehospodárne riadenie a uvedenie poisťovne do straty získal 19 000 eur. "To vedenie falšovalo čísla a vykázalo umelý zisk, ktorý bol nakoniec veľká strata čiže táto odmena je absolútne neprimeraná. Ja som úplne za to, aby tá odmena bola vrátená a aby to poisťovňa vymáhala aj právne," uviedol Šípoš. "Nezdá sa mi úplne fér hodnotiť odmeny podľa toho, či je v zisku alebo v strate, preto lebo nové vedenie, ktoré prišlo do velikánskych problémov, to nijako neohodnotíme?" doplnil.

Poisťovňa uviedla, že ešte koncom minulého roka podala orgánom činným v trestnom konaní podnet na prešetrenie, či sa nezistená osoba mohla dopustiť napr. skresľovania hospodárskej a obchodnej evidencie. VšZP v danej veci ku dnešnému dňu nedisponuje závermi vyšetrovania. Napriek tomu sa po audite ktorý ukázal 200 miliónovú stratu rozhodlo vedenie, že bývalému vedeniu na pôvodne vyplatené odmeny siahne iba na polovicu. A keďže skončili oficiálne až máji 2016 majú podľa zmluvy nárok aj na časť odmeny pre vedenie aj za tento rok. Spolu vo výške viac ako 11 603 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy