Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odborníci z ministerstva vnútra aj práce si s opatrovateľkami sadli za jeden stôl
Zdielať na

Odborníci z ministerstva vnútra aj práce si s opatrovateľkami sadli za jeden stôl

BRATISLAVA / Zdá sa, že ľady sa pohli. Odborníci z ministerstva vnútra aj z ministerstva práce si s opatrovateľkami pracujúcimi v Rakúsku sadli za jeden spoločný stôl a dohodli sa na zmenách. Vypracujú legislatívu šitú na mieru. Agentúry, ktoré sprostredkúvajú prácu opatrovateľkám, sa budú riadiť podľa smernice.

"My sme im doniesli náš návrh, ktorý v Rakúsku je funkčný a ešte ho upravili na slovenské podmienky," povedala zástupkyňa opatrovateliek Bibiana Kudziová. A odborníci nie sú proti. Opatrovateľky navrhujú vznik viazanej živnosti s názvom Organizácia opatrovania osôb.

"Áno, je to možné, pretože tým pádom by sme vedeli presne určiť rozsah," informuje riaditeľ odboru živnostenského podnikania Ján Dutko. Zo dňa na deň ale vypracovaný návrh nebude. "Tu je problém pretože v podstate ide o obchodno právny vzťah a naša legislatíva dáva obchodnému práva slobodu. Je to o dvoch stranách," dodáva Dutko.

"Chceme, aby tá agentúra prebrala podpísaním zmluvy zodpovednosť a starala sa a dohliadala po celú dobu trvania opatrovania klienta. A prípadne komplikácie riešila. len nevieme ktoré ministerstvo vypracuje kritéria pre agentúry," dodáva Datko. "Je to právne zložitá situácia, kedže momentálne v legislatíve neexistuje vyňatý sektor alebo profesia, ktorú by bolo možné riešiť individuálne. Diskusie budú pokračovať," myslí si hovorca MPSVaR Michal Stuška.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy