Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rozpor medzi Ficom a Matečnou, nezhodnú sa na transparentnosti pozemkového fondu
Zdielať na

Rozpor medzi Ficom a Matečnou, nezhodnú sa na transparentnosti pozemkového fondu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Televízia JOJ už pred rokom upozornila na podozrivé praktiky na Slovenskom pozemkovom fonde. A to pod hlavičkou ministerstva pôdohospodárstva, ktoré riadi SNS. Problém trvá od roku 2012. Ide o to, že tento úrad nezverejňuje zmluvy tak, ako má. S ministerkou Matečnou sa v tejto veci nezhodol ani premiér Robert Fico.

Pozemkový fond dáva pozemky reštituentom. Zmluvy sú platné až keď sú zverejnené. Pred tým, než ich zverejnia, sedí nad zmluvami zamestnanec, ktorý pracne v každej jednej začierňuje ceny týchto pozemkov. "V danom prípade i o takzvané údaje o ekonomickej identite fyzických osôb," uviedol v roku 2016 hovorca Slovenského pozemkového fondu Martin Kormoš.

Tento argument spochybňujú právnici, Aliancia fair play, či exminister pôdohospodástva. Od samého začiatku aj ministerka spravodlivosti tvrdí, že je to netransparentné. "Pri cene nevidím dôvod," povedala v roku 2016 ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Pozemkovému fondu odporúča, aby dodržiaval zákon a ceny riadne zverejňoval. Viac vraj urobiť nemôže. Pozemkový fond tak naďalej vydáva pozemky za milióny eur bez verejnej kontroly. Ministerka Matečná aj po roku tento postup obhajuje. "Pozemkový fond, ak pristúpil k tomuto kroku, tak má tento krok odkonzultovaný s úradom pre ochranu osobných údajov a máme od nich list, čiže je to transparentné," uviedla Gabriela Mateččná.

Pozemky za viac ako 12 miliónov eur

Za posledných päť rokov takto fond rozdal pozemky za viac ako 12 miliónov eur. Trhová hodnota pozemkov pritom môže byť niekoľko násobne vyššia. Túto sumu si ale dobre zapamätajte, televízia JOJ oslovila ministerku opäť. Tému považovala za jednoznačnú a uzavretú. Napokon zmenila názor. Horúci zemiak hodí na právnikov.

"Môžeme urobiť stretnutie s ministerkou spravodlivosti, s úradom na ochranu osobných údajov a s pani generálnou riaditeľkou Slovenského pozemkového fondu a s jej právnym oddelením alebo šéfom právneho oddelenia a nech si právnici vydiskutujú to stanovisko," dodala Matečná.

To, že Slovenský pozemkový fond nakladá s miliónovými pozemkami bez možnosti verejnej kontroly zdvihlo obočie aj premiérovi Robertovi Ficovi. Utajovanie ceny pri prevode pozemku súkromným osobám vidí ako problém. "Ak naozaj chýba takáto elementárna náležitosť kúpno predajnej zmluvy alebo reštitučnej zmluvy a tam sa začierňuje, ja na to nevidím absolútne žiadny dôvod," tvrdí premiér Robert Fico.

Fico to chce riešiť s Matečnou

Na problém už pred rokmi upozornila Aliancia fair play. Podozrenia z netransparentnosti by mohlo rozptýliť práve odtajnenie cien pozemkov, ktoré dáva štát do rúk súkromných osôb. "Ak na to neexistuje zákonný zákaz alebo dôvod, všetky tieto čísla treba zverejňovať a možno by sme sa dozvedeli veľmi zaujímavé veci. A veľmi by som sa na to tešil," dodal Fico.

Podľa premiéra pri zverejňovaní zmlúv ide o základný nástroj verejnej kontroly. Tá je začierňovaním cien pozemkov prakticky znemožnená. Zdá sa teda, že po roku vzniká ďalšia téma na koaličné rokovania. "Pán redaktor, keď sa ma teraz na to pýtate, garantujem vám, že sa na to budem pýtať ministerky matečnej pri najbližšej príležitosti. Dobre," dodal Fico.

Najčítanejšie správy