Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Turisti sa už nedostanú na symbol Austrálie
Zdielať na

Turisti sa už nedostanú na symbol Austrálie

AUSTRÁLIA / Turisti už nebudú môcť liezť na horu Uluru, známu aj ako Ayersova skala. Rozhodla tak komisia na základe požiadaviek pôvodných miestnych obyvateľov.

Na jeden zo symbolov austrálskeho kontinentu sa už čoskoro nedostanete. Miestne úrady potvrdili, že od októbra 2019 bude zakázané vystúpiť na horu Uluru. Jednohlasne tak rozhodla rada národného parku Uluru - Kata Tutja, s ohľadom na výhrady miestnych domorodých obyvateľov. Pre pôvodných obyvateľov Austrálie je obrovský červený monolit v Severnom Teritóriu svätým miestom.

Miestni dlhé roky žiadali návštevníkov, aby na horu nevstupovali a rešpektovali tradičný zákon národa Anangu, správcu pozemku. "Je to extrémne dôležité miesto, nie je to ihrisko ani zábavný park ako Disneyland," vyhlásil predseda komisie a príslušník národa Anangu Sammy Wilson. "Ak cestujem do inej krajiny a majú tam sväté miesto s obmedzeným prístupom, nevojdem naň a nebudem naň liezť, budem ho rešpektovať." Dodal, že ľud Anangu sa celé roky obával uzavrieť prístup na horu, pretože je jednou z hlavných turistických atrakcií.

Miesto s mimoriadnym kultúrnym významom však chceli pre verejnosť uzavrieť už dávno."Uzavrieť prístup na horu je dôvodom na radosť," dodal.

Komisia mala osem členov spomedzi tradičných vlastníkov ako aj štyroch vládnych predstaviteľov. Monolit je na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a tradičným vlastníkom bol navrátený v roku 1985. Zákaz vstúpi do platnosti 26. októbra 2019, na 34. výročie navrátenia do rúk pôvodných obyvateľov. Nie každý sa však stotožnil so zákazom. Hlavný minister pre Severné teritórium Adam Giles, ktorý je tiež pôvodom Aborigén, hovoril o tom, že "by sme mali preskúmať myšlienku vytvorenia trasy na hore s prísnou bezpečnosťou a s pravidlami vyžadujúcimi duchovný rešpekt."

Za ostatný rok však bol prístup na Uluru opakovane uzavretý z poveternostných a bezpečnostných dôvodov. Od 50-tych rokov počas výstup na horu zahynulo najmenej 35 osôb. Horu Uluru podľa webovej stránky národného parku každý rok navštívi viac ako 250 tisíc ľudí.

Súvisiace články