Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Za popíjanie alkoholu v centre Prahy pokuta 10 tisíc, odsúhlasili zastupitelia
Zdielať na

Za popíjanie alkoholu v centre Prahy pokuta 10 tisíc, odsúhlasili zastupitelia

PRAHA / Praha 1 dlhodobo rieši neutešenú situáciu, ktorá sa týka nočných podnikov v centre mesta, zastupitelia preto v utorok riešili nové znenie vyhlášky zakazujúcej pitie alkoholu na verejnosti. Tú pripravil pražský magistrát a mestskí poslanci ju v navrhnutej pracovnej podobe schválili.

Príprava novej vyhlášky začala minulý rok v septembri a mala začať platiť od začiatku tohto roku. Od počiatku sa počíta s tým, že zmiznú existujúce zoznamy ulíc, kde je pitie alkoholu zakázané, zákaz má platiť plošne.

"Malo by dojsť nielen k zákazu samotnej konzumácii, ale aj k zákazu samotného pohybu občanov s otvorenou fľašou s alkoholickým nápojom na stanovených verejných miestach. Zákaz konzumácie alkoholu by potom mal platiť v celej pamiatkovej rezervácii,“ uviedol hovorca magistrátu Vít Hofman.

Vyhláška zakazujúca pitie na verejných priestranstvách začala platiť v roku 2008 a vymenováva miesta, kde zákaz platí. Od tej doby bola niekoľkokrát novelizovaná, naposledy v roku 2013, kedy bol počet miest proti pôvodnému zneniu zdvojnásobená. Teraz platí zákaz na viac než ôsmich stovkách miest. Za nedodržanie vyhlášky je teraz pokuta 1000 korún českých, po novom by sa mala pokuta zdvihnúť až na 10 000 korún.

Na začiatku júna sa Slovák otrávil v Prahe metylakoholom, pozrite si reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy