Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tipy na výlet od TV JOJ: Slovenské safari nájdete aj v okolí Bratislavy
Zdielať na

Tipy na výlet od TV JOJ: Slovenské safari nájdete aj v okolí Bratislavy

BRATISLAVA / Na to, aby sme zažili safari, nemusíme precestovať tisícky kilometrov. Aj keď nejde o pravú africkú divočinu, aj tu na Slovensku je čo obdivovať. Práve v našich končinách máme najviac druhov živých organizmov v porovnaní s okolitými krajinami a svetom. Ani obyvatelia a návštevníci hlavného mesta nemusia chodiť ďaleko. Pár zaujímavých miest sme našli aj tu.

Devín

Bez toho, aby ste vystrčili päty z hlavného mesta, môže príroda priletieť priamo k vám. Mestská časť Devín je najviac známa Devínskym hradom, no pod ním žijú v minizoo a sokoliarni aj sokoly, plamienky, výry, jastraby, myšiaky spolu s domácimi zvieratami. "Zvieratká treba správne kŕmiť s vystretou dľaňou, aby sme im nezavadzali s prstami," povedal Ján Šenkýrik zo sokoliarne a minizoo Devín.

Marianka

Za koňmi nemusíme cválať ďaleko, pár metrov od Bratislavy je jazdecký klub v obci Marianka. "Je tu také domácke prostredie. Sú tu koníky síce aj súkromných majiteľov, máme ale aj jazdeckú školu. Detičky si tu môžu pohladkať mačičky, pohrať sa so psíkmi a moja manželka sa venuje hypoterapií," uviedol Maroš Nešpor z jazdeckého klubu Marianka.

Marianka je najstaršie pútnicke miesto na Slovensku. No a kto po ceste vysmädne, môže sa osviežiť pri studničke v Mariánskom údolí. "Je tu nádherná príroda. Sú tu cyklotrasy a v mariánskom údolí je bridlicová štôlňa," pozýva Nešpor.

Borinka

Výhľad, podobný tomu z afrického safari, ponúka cesta do obce Borinka pri Bratislave. "Daniele a zver tým, že v podstate sa vyťahuje a vychádza do polí tak je viditeľná. Práve vtáky, ktoré sadajú na pasúcu sa zver, tieto cudzopasníky lovia. Kliešte, slepé muchy alebo ovady. V podstate pasúci sa kus je akoby reštaurácia pre tieto vtáky,"  opísal hovorca slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák. Aj o tom to je, zvieratá nás učia viac sa stíšiť, pozorovať okolie a započúvať sa do zvukov prírody.

Báseň napísaná ako skrytý návod k nájdeniu pokladu. Takáto dobrodružná púť ako z filmu priniesla nálezcovi truhlicu so zlatými mincami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy