Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Deti v nemocnici potrebujú anjela. Krídla už dostali
Zdielať na

Deti v nemocnici potrebujú anjela. Krídla už dostali

BRATISLAVA / "Keď deti prichádzajú do nemocnice bez rodičov, mali by mať niečo, čo im pripomenie, že sú pod ochrannými krídlami," povedala si umelkyňa Gordana Turuk a pustila sa do práce. Zo skla vytvorila ochranné krídla anjela, ktoré majú strážiť najmenších pacientov. Kým vznikne umelecké dielo, je to dlhá cesta.

"Začína to všetko tu, kopou hliny," hovorí umelkyňa Gordana Turuk ako ožíva umelecké dielo. Nápad vytvoriť anjelské krídla pre deti v nemocnicach sa podľa umelkyne zrodil prirodzene. Je to taký náznak, že stále je niekto nad nimi, kto ich chráni," hovorí Turuk. Z hlinenej formy, cez silikón až po sadrové odliatky. Tie sa musia precízne umiestniť do podstielky z jemnej hliny. Až potom prichádza na rad maľovanie na samotné sklo. Gordana zvolila zlato.

Potom prichádza to najdôležitejšie - vložiť dielo do obrovskej sklárskej pece. Anjelské krídla sa budú v peci páliť pri 830 stupňoch približne 24 hodín. Umelecké dielo si svoje miesto nájde v nemocnici na oddelení pre najmenších. "Tešíme sa, že tu budeme mať dielo Gordany Turuk," povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave, Eva Kliská. 

A nielen to. Pribudnúť by mal aj nový prístroj na novorodeneckom oddelení Ružinovskej nemocnice, z charitatívnej zbierky. "Všetko čo robím, robím od srdca, malo by byť vždy pripravené najprv dávať až potom prijímať," vyznala sa Turuk.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy