Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Takéto počasie môžete očakávať na Vianoce
Zdielať na

Takéto počasie môžete očakávať na Vianoce

BRATISLAVA / Počasie blížiacich sa sviatkov je veľmi diskutovanou témou. Meteorológovia dostávajú stále častejšie otázky, či budú biele Vianoce.

"Ak zoberieme do úvahy meteorologické pozorovania vyjadrené v klimatických informáciách, musíme brať do úvahy, že práve v období Vianoc sa v Európe vyskytuje výrazná singularita, tzv. vianočné oteplenie," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Práve v tom období sa prúdenie vlhkého teplého vzduchu z atlantického oceánu postará v priestore vnútrozemia Európy o oteplenie. To býva tak silné, že dokáže roztopil aj prípadný sneh a teploty z mínusov dostať do plusov.

Aktuálne predpovedné modely na počasie sa v tomto období akosi nevedia zhodnúť, ktorý tlakový útvar nad Európou bude mať rozhodujúci vplyv na naše počasie. "Na takéto dlhé obdobie dopredu sa dajú využiť pri predpovedaní počasia iba numerické predpovedné modely," uviedla Miriam Jarošová.  

Oteplenie vo vyšších polohách?

Môže to byť rozsiahla a mohutná oblasť vysokého tlaku vzduchu nad východnou Európou, alebo to môže byť tlaková níž nad Islandom, ktorá k nám pošle teplý vzduch po svoje prednej strane, ale vzhľadom na polohu výše, sa oteplenie môže prejaviť najmä vo vyšších polohách. Inak povedané, mali by sme teplotnú inverziu, ktorá sa u nás prejavila napr. aj v r. 2012, keď kopce boli slnečné a teplé, ale nížiny na západe mali minimálny denný chod teploty vzduchu.

Napr. 24.12. mala stanica Bratislava - Letisko dennú maximálnu teplotu iba 0°C, Hurbanovo 1,5°C a nízku oblačnosť, Lučenec -0,6°C a dohľadnosť iba do 300 metrov.

Chopok mal v ten istý deň maximálnu teplotu do 2°C, Štrbské Pleso malo do 4°C, ale počas večera sa teplota ešte dvíhala.

Na prvý sviatok vianočný, 25. decembra, sme na Štrbskom Plese mali maximálnu teplotu takmer 12°C, na Chopku viac ako 5°C, ale nížiny boli v nízkej oblačnosti a v hmle. Hurbanovo necelé 4°C, Bratislava – Letisko 0,9°C, Lučenec 0,8°C.

"Naozaj je ešte skoro vydávať relevantnú predpoveď počasia. Určite však budeme informovať častejšie," dodáva Jarošová. 

Sneh nečakajte

Ak by aj bola inverzia vzduchu, nič nie je stratené! Pri vysokej vlhkosti a teplote pod nulou sa môže vytvárať inovatka. Nie je to síce sneh, ale hneď by to pozdvihlo sviatočnú náladu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy