Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nevzali vaše dieťa do škôlky? Možno nie ste medzi vyvolenými
Zdielať na

Nevzali vaše dieťa do škôlky? Možno nie ste medzi vyvolenými

BRATISLAVA / Rodičia troj a viacročných detí otvorene hovoria o korupcii v predškolských zariadeniach. Nerozumejú totiž systému, podľa ktorého sa niektoré deti do štátnej škôlky dostanú a iné nie. Zákon totiž hovorí iba o troch podmienkach, ktorých sa riaditelia a riaditeľky musia držať. Ostatné podmienky si určuje samotné vedenie predškolského zariadenia.

Rodičia troj a viacročných detí priznávajú úplatky, aj iné formy pomoci pre škôlku. Miesto sa podľa niektorých rodičov dá zabezpečiť vďaka viacerým potvrdeniam o darovaní dvoch percent z daní. Hlavu v smútku majú najmä tí z okolia Bratislavy a Trnavy. 

"Nesnažím sa  obviňovať riaditeľov a riaditeľky z korupčného správania. Tvrdím, že pokiaľ nie sú korupční, nie je problém zverejniť, podľa akých kritérií rozhodli o prijatí alebo neprijatí dieťaťa," myslí si poslankyňa Simona Petrík. 

Je to na riaditeľkách 

"​Jednoducho pani riaditeľky majú kompetencie a iba na ich rozhodnutí je to, aké deti budú či nebudú do škôlky prijaté," hovorí jedna z nahnevaných mamičiek, ktorej dieťa nevzali do škôlky. 

Zákonom stanovené kritériá na prijatie dieťaťa do škôlky sú iba tri. Ostatné je iba na rozhodnutí riaditeľa školy. "Na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijíma dieťa, ktoré dovŕšilo piaty rok veku, dieťa s odloženým začiatkom školskej dochádzky a dieťa s dodatočne odloženým začiatkom školskej dochádzky," upresnila hovorkyňa ministerstva školstva Eva Koprena. 

Zviazané ruky úradov

Rozhodnutie o prijatí nie je správne konanie, preto sa voči nemu rodič nemôže odvolať a nepomôže ani mestský alebo miestny úrad, pretože zákon ministerstva školstva má vyššiu moc ako všeobecne záväzné nariadenie. "Paradoxné je, že my by sme radi do tohto procesu zasahovali, ale legislatíva je dnes postavená na výraznom postavení riaditeľa," povedal podpredseda ZMOS-u Jozef Turčány. 

Príklad z Česka

Možno dobrou inšpiráciou pre férové škôlky by mohol byť bodový systém, ktorý si zvolili niektoré materské školy v Českej republike. Hoci im to zákon neprikazuje, zostavili akúsi tabuľku informácií o dieťati a jeho rodine. Za každú z nich získa určitý počet bodov a podľa toho sa dostane nad alebo pod čiaru. Informácie škôlky zverejňujú, a preto rodičia jasne vidia na základe čoho bolo ich dieťa prijaté alebo neprijaté. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy