Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
MAPA: Hubári na týchto miestach hríby najbližší mesiac nezbierajte
Zdielať na

MAPA: Hubári na týchto miestach hríby najbližší mesiac nezbierajte

Zdroj: Profimedia

ZÁHORIE / Hubári by sa mali najbližší mesiac vyhnúť borovicovým lesom v okolí Malaciek na Záhorí. Štátny podnik Vojenské lesy a majetky (VLM) tam totiž uskutočňuje postreky proti listožravému hmyzu.

Ako píše podnik Vojenské lesy a majetky obciam Rohožník, Veľké Leváre, Studienka a Malacky, chemický postrek sa uskutočňuje na lesných pozemkoch v katastrálnych územiach Riadok, Obora, Červený kríž a Nivky. Na tomto území platí až do 24. septembra zákaz zberu všetkých lesných plodov. Postrek sa totiž uskutočňuje od 18. do 27. augusta, pričom ochranná lehota postreku je 28 dní. Na ploche, ktorá nebola ošetrená postrekom, je podľa ministerstva obrany (MO) možné naďalej zbierať lesné plody.

"Postrek prebieha z dôvodu kalamitného premnoženia hrebenárky borovicovej," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková, podľa ktorej vojenské lesy sú povinné vykonať obranné a ochranné opatrenia na zabránenie šírenia škodcov.

Informovala tiež, že postihnutá je plocha dosahujúca viac ako 1 000 hektárov, pričom poškodenie stromov vo veku od 10 do 100 rokov dosahuje 70 až 100 percent. "Poškodenie je tak rozsiahle, že hrozí odumretie veľkého množstva borovicového porastu," zdôraznila. VLM Malacky podľa Capákovej obhospodaruje plochu približne 25 000 hektárov, postrek bol vykonaný na ploche približne 500 hektárov, teda na dvoch percentách obhospodarovaného územia.

Červenou vyznačené miesta na mape sú tie, kde neodporúčajú zbierať hríby:

malacky.sk

Pozemný postrek 

Kalamitné premnoženie listožravého hmyzu konzultovali vojenské lesy so zástupcami Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky, Chránenej krajinnej oblasti Záhorie a Lesníckou ochranárskou službou Banská Štiavnica, pričom postrek sa podľa Capákovej vykonáva na základe odporúčaných opatrení. "Uvedené územie, kde prebieha postrek, nespadá do vyšších stupňov ochrany prírody a krajiny," zdôraznila.

Postreky uskutočňujú pesticídom Vaztak 10 EC. "Vykonávame pozemný postrek a na hrebenárku sa odporúča dávka 0,4 až 0,6 litra Vaztaku 10 EC na jeden hektár," vysvetlila Capáková. Dodala, že Vaztak je bežne používaným prípravkom na ochranu poľnohospodárskych kultúr a plodín, ktorý je riadne registrovaný v Zozname autorizovaných prípravkov na ochranu rastlín.

Podľa Lesoochranárskeho zoskupenia VLK Vaztak obsahuje látku cypermetrín, čo je endokrinný disruptor narušujúci hormonálnu sústavu človeka a potenciálny karcinogén. Prípravky s účinnou látkou cypermetrín patria podľa VLK-a medzi širokospektrálne insekticídy usmrcujúce všetky druhy hmyzu, ktoré s ním prídu do kontaktu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy