Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V škôlkach môže učiť ktokoľvek, aj predavačka či inštalatér
Zdielať na

V škôlkach môže učiť ktokoľvek, aj predavačka či inštalatér

BRATISLAVA / Viaceré predškolské zariadenia majú v názvoch slová ako škôlka, jasle či opatrovateľské centrum. V jedných sú pritom povinnosťou kvalifikovaní pedagógovia, zatiaľ čo v tých druhých môže byť učiteľom ktokoľvek, napríklad aj predavačka či inštalatér.

Ministerstvo školstvá má pod kontrolou štátne, súkromné a cirkevné materské školy. Tie patria do siete škôl a školských zariadení, ktoré dotuje štát.

"Podmienkou je pedagogické vzdelanie," informuje hovorkyňa rezortu školstva Martina Slušná.

Splnenie kvalifikačných predpokladov ale môže byť aj predmetom kontrolnej činnosti Štátnej školskej inšpekcie.

Iné podmienky

Rodičia majú možnosť umiestniť svoje deti aj do súkromných jaslí, detských opatrovateľských centier, ale aj do materských škôl, ktoré ale nedostávajú dotácie od mestských častí. Nemusia teda spĺňať také prísne podmienky ako zariadenia, ktoré patria do siete škôl a školských zariadení. Otázkou je, ako sú kontrolované.

"Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, ani úrady nie sú zriaďovateľmi zariadení ako je detské centrum, materská škola alebo jasle a nemajú kompetenciu kontrolovať starostlivosť v nich, ani spôsobilosť personálu pracovať v nich," vysvetľuje Jana Lukáčová z ústredia práce.

Firmy

Jasle a detské centrá tak fungujú ako firmy. Založiť si ich môže cez živnosť prakticky ktokoľvek a nie je pritom potrebná žiadna odborná spôsobilosť. Stačí spĺňať iba základné podmienky.

"Príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva kontroluje iba plnenie hygienických noriem v príslušnom zariadení," vysvetľuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Stanislava Pondelová.

Kontrolujú teda najmä počet záchodov alebo či má zamestnanec jaslí zdravotnícky preukaz, aby mohol kŕmiť deti. To, či sú v detských centrách kvalifikovaní pedagógovia a pracovníci, záleží len na samotných centrách. Tie lepšie sa o to v rámci konkurenčného boja snažia.

"Za zdravý fyzický, psychický a sociálny vývoj dieťaťa sú zodpovední v prvom rade jeho rodičia," tvrdí Lukáčová.

Podľa rezortu by preto mali rodičia zvážiť, kam svoje dieťa dajú a preveriť si aj to, kto sa tam oň stará.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy