Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Deväťmesačné bábätko vrátili Veronike dobité, obviňuje personál jaslí
Zdielať na

Deväťmesačné bábätko vrátili Veronike dobité, obviňuje personál jaslí

TRNAVA / Ráno matka odovzdala deväťmesačného Adama do detských jaslí, popoludní jej ho vrátili s červenými až fialovými stopami na polovici tvári. Matka dieťaťa, 26-ročná Veronika, obvinila z fyzického útoku jednu z učiteliek v súkromných detských jasliach. Tie sa od obvinení dištancujú.

"Ja som ho počula plakať, už keď som prichádzala a keď som vošla, nikto si ho nevšímal," hovorí matka napadnutého dieťaťa.

Pach alkoholu

Žiadala od učiteľky vysvetlenie. "Mykla plecom. Cítila som z nej alkohol," tvrdí Veronika. Z jaslí odišla s Adamom priamo na detskú pohotovosť.

"Povedali mi, že je to cudzím zavinením. Myslím si, že ho prefackala a uhryzla," tvrdí Veronika. 

Vedenie nekomunikuje

"Prijali sme oznámenie o ublížení na zdraví u 9-mesačného dieťaťa, ktoré matke zo škôlky vrátili s podliatinou na tvári a nevie, kto a prečo mu to spôsobil. Vykonávame potrebné úkony," informuje hovorkyňa policajného zboru Martina Kredatusová.

Súkromné jasle v Trnave zostali zatvorené a vedenie s médiami nekomunikuje. Vyjadrilo sa iba prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti Facebook, že so zraneniami Adama nemajú jasle nič spoločné a od celého prípadu sa dištancujú.

Chvíľkový skrat

Polícia predvolala na výsluch matku Adama aj vedenie jaslí. "Vyšetrovateľ kriminálnej polície začal trestné stíhanie vo veci z prečinu ublíženia na zdraví na chránenej osobe,  závažnejším spôsobom konania, v štádiu pokusu," uviedla Kredatusová.

Podľa psychológa ide v podobných prípadoch väčšinou o chvíľkový skrat po dlhodobom psychickom vypätí, ktorému sú učitelia a vychovávatelia vystavení každý deň. "Neurotickému človeku stačí už iba malý impulz a urobí veci, ktoré potom ľutuje. Mali sme prípad facka, kopanec, ľadvina a ten učiteľ bol normálny, ale  už to nezvládol. Učitelia, ktorí pracujú 30 a viac rokov, 20 percent z nich je neurotických," povedal psychológ Miron Zelina.

Pozrite si diskusiu moderátorov Dany Strculovej a Jána Mečiara:

Bez kontroly

Okrem polície zrejme nebude konať nikto. Súkromné zariadenia pre deti totiž nepatria ani pod ministerstvo školstva, ani pod ministerstvo zdravotníctva, ani pod ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

Hoci majú v názve materská škola a jasle, v skutočnosti sú to iba firmy, ktoré podnikajú ako dozor v čase  neprítomnosti zodpovedných osôb pre deti a dospelých. Ministerstvo preto odporúča rodičom, aby si každé takéto zariadenie a kvalifikáciu jeho personálu vopred preverili. 

Pozrite si reportáž redaktorky Evy Bariovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy