Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Do škôlok nezobrali niekoľko tisíc detí, podľa Petrík treba detské skupiny
Zdielať na

Do škôlok nezobrali niekoľko tisíc detí, podľa Petrík treba detské skupiny

Zdroj: Profimedia

BRATISLAVA / Školský rok sa nezačal podľa nezaradenej poslankyne NR SR Simony Petrík pre tisíce detí, ktoré nedostali miesto v materských škôlkach. Ako povedala na tlačovej besede poslankyňa, minulý školský rok nebolo prijatých do škôlok 13 482 detí.

Zároveň upozornila, že minulá vláda Roberta Fica vyčlenila vo svojich sociálnych balíčkoch peniaze na riešenie tejto situácie. Na dobudovanie a udržanie tried v materských školách vyčlenila 145 miliónov eur. Za tieto peniaze malo byť vytvorených 5 000 nových miest pre deti.

Nových tried je 18

Od začiatku tohto kalendárneho roka však vzniklo len 18 tried. Podľa poslankyne rodičia najmä z okolia Bratislavy a Trnavy sú nútení riešiť závažné finančné, logistické a pracovné problémy pre neprijatie detí do škôlky.

Podľa poslankyne Petrík riešením situácie je napríklad vytvorenie detských skupín, ktoré by umožnili rodičom starať sa nielen o svoje deti v domácom prostredí. Ministerstvo práce umožňuje vytvárať takéto skupiny pre deti do troch rokov, ale nedovoľuje to pre deti od troch do šiestich rokov.

Mohli by byť v školách

Zmenou legislatívy by bolo dobré podľa poslankyne využiť triedy v základných školách, ktoré majú nadbytočné priestory, pre deti nad päť rokov. Deti by si tak lepšie zvykali na školské prostredie.

Kým nebude dostatok voľných miest pre deti v škôlkach, Petrík požaduje zavedenie transparentného spôsobu prijímania detí do škôlok. Tieto návrhy chce predložiť v novelách zákonov.

V škôlkach môže učiť ktokoľvek, predavačka aj inštalatér. Prečo je to tak, sa dozviete vo videu. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy