Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Podozrivý výkup pozemkov pod bratislavským obchvatom
Zdielať na

Podozrivý výkup pozemkov pod bratislavským obchvatom

DUNAJSKÁ STREDA / Denník N priniesol informácie o podozrivom výkupe pozemkov Bélu Bugára a jemu blízkych ľudí. Mnohí výkup pozemkov pod bratislavským obchvatom a pod diaľnicou do Dunajskej Stredy označujú za historicky najväčší biznis štátu s pozemkami. Návrh zverejniť všetky zmluvy v parlamente neprešiel.

Ide o pozemky medzi Šamorínom, kde Béla Bugár býva, a Kvetoslavovom. Práve tadiaľ totiž povedie diaľnica na Dunajskú Stredu. Podľa informácií Denníka N na susedných pozemkoch zarobili ľudia blízki Bélovi Bugárovi, ktorí pôsobili v Slovenskom pozemkovom fonde. Jeden z nich má pritom bývať na tej istej ulici ako on. 

Igor Matovič s návrhom, aby sa zverejnil zoznam, kto koľko a za ktoré pozemky pri tomto štátnom biznise zarobil. Prvýkrát to navrhol pred letom. Teraz sa o to pokúsil opäť, a tak sa hlasovalo znovu. Zo 141 poslancov za to hlasovalo 67, proti bolo 18, ostatní sa zdržali.

Béla Bugár bol za

Kým poslanci za Most-Híd návrh nepodporili, práve Béla Bugár sa ukázal ako ten, kto chce, aby sa všetko zverejnilo. Hlasoval totiž za. O podozreniach však hovoriť nechcel.

Bývalý minister pôdohospodárstva, dnes nezávislý poslanec Zsolt Simon, už dlhodobo kritizuje Slovenský pozemkový fond za to, že začierňuje podstatné údaje na zmluvách, kde štát obchoduje s pozemkami.

Podľa neho by sa mali veci zverejniť aj v tomto prípade. Pri nákupe pôdy pod diaľnicu totiž štát kupuje za štátne. Ocenil, že Béla Bugár hlasoval za. Preto navrhuje, aby sa k nemu pridali aj jeho kolegovia.

Súvisiace články