Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
25 rokov PO. Krvavý útek z leopoldovskej väznice
Zdielať na
Trnava

25 rokov PO. Krvavý útek z leopoldovskej väznice

LEOPOLDOV / V stredu 23. novembra uplynulo 25 rokov od jednej z najkrvavejších udalostí v moderných dejinách Slovenska. Sedem odsúdených sa v prísne stráženej väznici v Leopoldove rozhodlo, že sa za každú cenu dostanú na slobodu. Masaker si vyžiadal päť mŕtvych dozorcov a život jedného väzňa, ktorý sa skupine postavil do cesty. Obsah nie je vhodný pre maloletých čitateľov.

Partiu viedol vtedy 30-ročný Tibor Polgári, ktorý si odpykával 9-ročný trest za vydieranie a lúpež. Ten mal spolu s Milošom Urigom napadnúť dozorcu svojho oddielu, ktorého po sčítaní väzňov požiadali, aby im otvorili mrežu, nech môžu odoslať list. "Jeden z nich navrhol, neviem či to bol Polgári, aby sme zabili jedného dozorcu, každý jednou ranou," opisuje bývalý väzeň na úteku Václav Fedák.

Dozorca František Sloboda skonal po siedmych ranách nožom do hrudníka. Jeho uniformu si obliekol Polgári. Potom väzni spútali ďalších dvoch dozorcov, ktorí útok prežili. V uniformách vnikli do operačného strediska na hlavnej bráne väznice, kde brutálne zavraždili Igora Jošta, Milana Galbavého, Mariána Zennera a Milana Černého.

Zdielať na

Súvisiace články