Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Stav kúpaliska Galandia je podľa odborníkov životu nebezpečený
Zdielať na

Stav kúpaliska Galandia je podľa odborníkov životu nebezpečený

GALANTA / Alarmujúci a životu nebezpečný. Takto označili odborníci v najnovšom posudku stav budovy kúpaliska Galandia v Galante, ktoré bolo zatvorené pred 10 mesiacmi pre zlú statiku strechy. Polícia prípad vyšetruje ako všeobecné ohrozenie. Napriek tomu, že budova má už 8 rokov, vzhľadom na výšku škody prípadná premlčacia doba, ak by šlo o ľudskú chybu, neprichádza do úvahy.

Keďže hrozilo zrútenie strechy nad bazénom, v decembri Galandiu zatvorili. Dnes už majú čierne na bielom aj ďalšie nedostatky. "Sa nám potvrdilo, že sDtaticky nie sme v poriadku," priznáva primátor Galanty Peter Paška.

Posudok odhalil problémy založenia objektu, jeho nosných stĺpov, ale aj neodborne vykonanú hydroizoláciu. "Je tu veľká vlhkosť z technológii, ale technológie sú odpojené viac ako pol roka, Galandia je celá presklená, všetok dážď sa pekne zbiera, a tečie to dole pod budovu," opisuje primátor.

Oproti pôvodným odhadom sa náklady na rekonštrukciu teraz vyšplhali na milióny. Nový posudok hovorí aj o nebezpečnosti jednej z atrakcií, o tobogane. "Nebol postavený dostatočne kvalitne," vysvetľuje Paška.

Projektant Galandie tvrdí, že na opravu stačí 250 tisíc eur. Tiež si dal vypracovať posudok. "Preukazuje v plnom rozsahu, že táto budova nemá vážne statické poruchy a tie poruchy zistené sa dajú opraviť, to by bolo vidieť, že je prehnutá čiže v princípe si myslím, že v žiadnom prípade ju netreba zbúrať, len opravovať," uviedol projektant Ladislav Struhár.

Je viac než isté, že najbližšie 3 roky sa návštevníci v Galandii neokúpu. Či to tak niekedy naozaj bude, rozhodnú až poslanci.

Súvisiace články