Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rozsiahla kontrola v resocializačnom centre v Galante
Zdielať na

Rozsiahla kontrola v resocializačnom centre v Galante

GALANTA / Za podozrivé konanie v resocializačnom centre v Galante može byť trestne stíhané aj jeho vedenie. Vyšetrovanie údajného sexuálneho násilia, týrania a hrubého zaobchádzania s deťmi, ktoré do súkromného centra zveril na prevýchovu štát, totiž môže vyústiť aj do obvinenia samotného riaditeľa zariadenia. Spolu s manželkou prisľúbil, že počas dňa zvolá k prípadu tlačovú konferenciu. Nakoniec svoj zámer zmenil a s médiami nekomunikuje.

Brány resocializačného centra, ktoré vedú manželia Tomankovci, boli zatvorené. Personál púšťal do areálu len políciu a sociálnych pracovníkov. 

Zverené deti podľa polície v centre nie sú, nachádzajú sa v Chorvátsku. 

Na poludnie do centra prišli pracovníci sociálky, na hĺbkovú kontrolu. Tá potrvá niekoľko dní. "Môžeme vám v tejto chvíli povedať len toľko, že kontrola prebieha. je to hĺbková kontrola a bude prebiehať dlhšiu dobu. Musíte pochopiť, že v priebehu kontroly sa nemôžeme k ničomu vyjadrovať," uviedol Karol Molin, riaditeľ Národného koordinačného strediska pre riešenie násilia na deťoch. 

V budove boli aj manželia Tomankovci, ktorí centrum prevádzkujú. S médiámi nekomunikujú. V pondelok na ľudsko-právnom výbore tvrdili, že dnes sa k celej kauze vyjadria. 

Závažné podozrenia na fyzické tresty, pre neposlušné zverené deti, na sex medzi deťmi a zamestnancami rozbehli veľké vyšetrovanie. 

V pondelok sa detská ombudsmanka Viera Tomanová vyjadrila, že za sexuálny styk je zodpovedné zariadenie. "Zariadenie musí mať opatrenie na to, aby k tomu nemohlo dôjsť," uviedla Tomanová.

Kto to dovolil?

Podľa odborníka môže dôsledné vyšetrovanie odhaliť protizákonné konania osôb, zodpovedné za zverené deti. "Nevieme posúdiť prvé prípady a dôvody takéhoto rozhodnutia, ktorým sa ukončilo toto konanie," uviedol exriaditeľ Úradu vyšetrovania, odborník na trestné právo Jaroslav Ivor. 

"Domnievam sa, že ak sa preukáže, že došlo k trestnému činu, bude potrebné zisťovať aj to, kto umožnil spáchanie trestného činu. Kto pomohol k spáchaniu trestného činu. A kto by sa mohol podieľať na trestnej zodpovednosti iných trestných činov," dodal Ivor. 

Riaditeľ je podozrivý

V popoludňajších hodinách sa ku kauze vyjadril aj policajný prezident Tibor Gašpar. "Ak ste povedali, že ideme vyšetrovať systém fungovania resocializačného centra, tak ho ideme vyšetrovať predovšetkým preto, že som tu prečítal informácie, o ktorých polícia nemala žiadnu vedomosť," uviedol Gašpar. 

Majiteľ resocializačného centra má v tejto fáze závažné postavenie. "Sú aj podozriví," dodal Gašpar.

Dve fázy vyšetrovania

Policajné vyšetrovanie má podľa reportéra Rasťa Striška dve fázy. Generálna prokuratúra nariadila revíziu dvoch trestných konaní, ktoré sa skončili minulý a tento rok s tým, že skutky sa síce stali, ale neboli trestnými činmi. Ide o podozrenie zo znásilnenia a sexuálneho zneužitia. 

Druhá fáza vyšetrovania má odhaliť to, či takéto skutky, ktoré ktorých trnavská a trenčianska prokuratúra zastaivli, sa nemohla rozšíriť aj na ďalšie trestné činy. Podľa reportéra TV JOJ Rasťa Striška to môže ukázať až dôsledné vyšetrovanie. 

Vyšetrovanie taktiež ukáže, či na spáchanie preverovaných skutkov boli zodpovedné osoby navádzané alebo by mohli odhaliť trestný čin zanedbania mravnej výchovy. 

Doteraz zo mediálne známych informácií a zo stanoviska trnavskej polície vyplýva, že skutky sa stali, ale neboli trestným činom. Vyšetrovateľ o iných trestných činoch zatiaľ nehovorí. 

Súvisiace články