Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bývalá terapeutka: všetci okolo mali pomer s klientkami
Zdielať na
Trnava

Bývalá terapeutka: všetci okolo mali pomer s klientkami

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Poslankyňa SaS Natália Blahová a poslanec za OĽaNO NOVA Daniel Lipšic zvolali brífing, na ktorom zverejnili ďalšie informácie k prípadu resocializačného centra v Trnavskom kraji. Lipšic zastupuje Natáliu a jej matku.

V roku 2015 bolo do resocializačných centier umiestnených 73 detí. Podľa poslankyne Natálie Blahovej 63 percent z nich skončilo v resocializačnom centre, v ktorom malo dochádzať k sexuálnemu zneužívaniu. "Zlyhalo ministerstvo práce, zlyhalo ústredie práce," uviedla na brífingu Blahová.

Práve ona zverejnila v piatok večer na svojom blogu článok o sexuálnom zneužívaní v resocializačnom centre. Televízia JOJ na ňom pracovala už viac ako dva týždne. 

Sex na rozlúčku

Poslanec a právnik Daniel Lipšic zastupuje v prípade Natáliu a jej mamu. Tvrdí, že zo strany štátu zazneli klamstvá. Mama Natálie vypovedala v pondelok niekoľko hodín na kriminálke v Trnave. 

Prvýkrát podala mama Natálie trestné oznámenie na resocializačné centrum v roku 2014. Bolo zastavené, v spise je napísané, že podozrivý zo sexuálneho zneužívania bol najskôr klientom, neskôr sa stal ergoterapeutom. To znamená, že mal na starosti práce s klientmi. Terapeutom sa stal v roku 2014. 

Niekoľkokrát menil výpoveď. Pri vyšetrovaní tvrdil, že nevedel, koľko mala Natália rokov. Klientov bral na komunitné práce, s ústavom mal podpísanú dohodu o vykonaní práce a bral mesačný plat 200 eur. 

Lipšic tiež uviedol, že pôvodne sa ergoterapeut priznal k sexuálnemu styku s Natáliou, vo februári 2015 však chcel zmeniť výpoveď a potom poslal list, že sex bol na rozlúčku pred jeho odchodom, tak ako to hovoril riaditeľ centra."Malo to byť na rozlúčku, pred jeho odchodom," je napísané v spise, ktorý má k dispozícii Daniel Lipšic. 

"Kto písal list? Kto navádzal podozrivého na krivú výpoveď? Kto neoznámi trestný čin. Riaditeľ bude mať čo vysvetľovať,“ vyhlásil Lipšic, ktorý sa obáva, že k zahladzovania sexuálneho zneužívania môže dochádzať pre finančné machinácie.

Vyšetrovateľka zastavila stíhanie, pretože podozrivý podľa výpovedí nevedel, koľko má Natália rokov. 

Pi vyšetrovaní Natália uviedla, že terapeut určite vedel, koľko má rokov. Na jednej strane mal prístup k dokumentom o klientoch a na strane druhej Natália absolvovala takzvané predstavovacie kolečko, v ktorom podľa Lipšica zaznelo, koľko má rokov a ako sa volá. 

​Ozývajú sa bývalí zamestnanci

Danielovi Lipšicovi sa ozývajú bývalí zamestnanci, ktorí nechcú byť medializovaní. Jedna z terapeutiek podľa Lipšica uviedla: "Opakovane som počula ako lietali facky... terapeuta som načapala s klientkou v izbe. Videla som, ako podal dievčine tabletku. Keď som za ním prišla, povedal že to je na hlavu."

Na adresu podozrivého terapeuta povedala: "Bol to blázon. Mal pomer s dvomi dievčatami, ktoré mi to samé povedali. Všetci okolo mali pomer s klientami. Až na jedného môjho kolegu a kolegyňu."

Prioritou orgánov podľa Lipšica má byť to, aby sa všetci klienti resocializačného centra dostali odtiaľ preč. "Bojím sa, že dochádza k manipulácii. Poviem to tvrdo, že im vymývajú mozgy. Každý deň a každá hodina je dôležitá," dodal Lipšic. 

Matka Natálie stále nevie, kde je jej dcéra. "Ktorý z papalášov dá konečne vedieť tej zúfalej žene, kde je jej dieťa?," pýta sa poslankyňa Blahová. 

​Špeciálny vyšetrovací tím

Situáciu okolo resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante bude vyšetrovať šesťčlenný tím zriadený na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru v Trnave. Informoval o tom dnes na tlačovej besede prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. V tíme sú dvaja vyšetrovatelia a štyria operatívni pracovníci. Polícia zverejní kontakty na tento tím, aby sa na neho mohli svedkovia priamo obracať.

Gašpar ďalej informoval o tom, že po dohode s Generálnou prokuratúrou SR budú vypočúvaní nielen súčasní zamestnanci a klienti centra, ale aj tí minulí. Zdôraznil, že pri celom postupe musia brať do úvahy ochranu osobnostných práv maloletých osôb. Dodal, že poznatky, ktoré získajú, v prípade potreby postúpia ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny v súvislosti s akreditáciou resocializačného zariadenia v Galante.

Prezident Policajného zboru na tlačovej besede zároveň zdôraznil, že čím viac sa budú rozoberať dôkazy v médiách, tým bude vyšetrovanie viac sťažené. "Najlepší spôsob, ako sa dopátrať k pravde, je nechať to na odborníkov, ktorí sú na to určení,“ zdôraznil.

Do situácie polícia po zverejnení podozrení opozičnej poslankyne Natálie Blahovej zainteresovala aj policajného pridelenca v Chorvátsku, kde sa momentálne klienti centra nachádzajú. Podľa Gašpara by mali byť klienti zariadenia v poriadku.

Do situácie polícia po zverejnení podozrení opozičnej poslankyne Natálie Blahovej zainteresovala aj policajného pridelenca v Chorvátsku, kde sa momentálne klienti centra nachádzajú. Podľa Gašpara by mali byť klienti zariadenia v poriadku.

Podľa Gašpara je v tomto prípade veľa podozrení z páchania trestných činov. Na základe toho, ako sa budú vyhodnocovať dôkazy, začnú, ak to bude potrebné, samostatné trestné stíhania, vysvetlil. Zisťovať budú aj to, ako funguje samotné resocializačné zariadenie v Galante, aký tam je denný režim. Preverovať budú aj také trestné činy, ako je týranie blízkej a zverenej osoby, vystavenie mravnému úpadku osôb či ublíženie na zdraví. Gašpar vyhlásil, že veci nie sú tak jednoduché, ako sa kreslia cez skratkové závery.

Policajný prezident čiastočne informoval aj o tom, že prvýkrát riešili nejaký prípad v spojitosti s maloletou Natáliou, ktorej prípad sa zverejnil ako prvý, v polovici roku 2014. Išlo o trestné oznámenie za sexuálne zneužívanie, ku ktorému malo podľa dievčiny dôjsť v apríli 2014. V tom čase ešte dievča nebolo v resocializačnom zariadení a trestné stíhanie bolo v novembri 2014 prerušené, lebo nebol zistený páchateľ, informoval Gašpar.

Ďalšie konanie bolo začaté na základe podnetu matky v auguste 2015. Skutok sa mal stať v októbri 2014 a trestné stíhanie bolo zastavené s tým, že skutok nie je trestný čin. Matka podala podnet aj v máji 2015, malo ísť o podozrenie zo znásilnenia na chate v okrese Považská Bystrica. Pri skutku malo byť viac chovankýň. Aj toto trestné stíhanie bolo zastavené, lebo skutok nebol trestným činom. Podľa policajného prezidenta v tomto prípade tri chovankyne vypovedali, že k žiadnemu skutku nedošlo. Oba tieto spisy preverí prokuratúra, dodal Gašpar.

Podnet na kurátorku maloletej

Existuje aj konanie začaté v júni tohto roku na základe podnetu kurátorky maloletej. Po rozhovore s Natáliou spracovala záznam, že je tu podozrenie aj v súvislosti s konfliktami v rodine maloletej. Podozrenia by sa dali kvalifikovať ako týranie blízkej a zverenej osoby, prípadne inak. Ide akoby o podnet voči matke a otčimovi, vysvetlil policajný prezident "Už len tento podnet dokumentuje zložitosť vzájomných vzťahov v rodine aj v zariadení,“ vyhlásil Gašpar.

Polícia má ešte podnet, ktorý dala matka voči kurátorke, ktorá má na starosti maloletú, a to pre podozrenie zo zneužívanie právomoci verejného činiteľa, ako aj všeobecné podanie na pracovníkov centra za možné ohrozenie mravnej výchovy mládeže, ublíženia na zdraví a týrania blízkej a zverenej osoby.

Zdielať na

Súvisiace články