Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kauza resocializačného zariadenia: Nič sme nepodcenili, bráni sa Richter
Zdielať na

Kauza resocializačného zariadenia: Nič sme nepodcenili, bráni sa Richter

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Prípad závažných podozrení z údajného sexuálne zneužívania, znásilnenia, ale aj týrania niektorých detí umiestnených v resocializačnom centre v Galante preverí generálna prokuratúra. Kauze sa tiež začal venovať ľudskoprávny výbor národnej rady. Podľa ústredia práce, sociálka v ochrane ohrozených detí koanal neustále a nepochybila. Iní názor ale majú opoziční poslanci.

Výbor pre ľudské práva v pondelok začal rozoberať dôkazy o tom, ako konali kompetentné odboru ústredia práce vo veci ochrany detí zverených do prevýchodvného centra v Galante. V zariadení pre drogovo závislých maloletých podľa výpovedí dvoch matiek dochádza k protiprávnym konaniam na deťoch. Navyše s hrubým sexuálnym podtónom. Okrem toho deti majú aj týrať.

"Máte podnet. Nikto podnet v ničom nepotvrdil a vy to dávate ako hotovú vec. A na základe toho chcete, aby sme robili závery. Veď to je smiešne! Nič sme nepodcenili," rozčuľoval sa minister Ján Richter.

"Boli na terénnej víkendovej terapii. Chľastalo sa tam, orgie sa tam robili. Viem, že personál kúpil alkohol a pili spolu s klientmi," tvrdí matka jedného z dievčat umiestnených v zariadení. 

Mimo kontroly

Podľa šéfa ústredia práce Mariána Valentoviča sociálka nemala dianie v centre úplne pod kontrolou. Dokonca ani vtedy, keď polícia začala vyšetrovať sexuálne zneužitie jedného z dievčat či znásilnenie inej tínedžerky.

"Informácia, ktorú sme odbržali sa týkala konkrétne maloletej. Konkrétne v jej prípade sme mali informáciu, že polícia preveruje toto podani. Čiže z tohto pohľadu konali orgány činné v trestnom konaní," informoval Valentovič.

Podľa opozičnej poslankyne Anny Verešovej nie je dostačujúce to, že sociálke stačí konať do okamihu, keď do prípadu vstúpia orgány činné v trestnom konaní. Preto žiada, aby úpre praktiky v tomto centre bolo zariadeniu okamžite odobraté povolenie na činnosť.

"Priamo to zákon hovorí. Zákon hovorí o tom, že takého pochybenia sú zrejmé a povedala som, že toto sexuálne zneužitie zamestnancom zariadenia bolo dokázané. Ja by som pozastavila činnosť," povedala Verešová.

Vyjadrenie riaditeľa centra

Na ľudskoprávny výbor v pondelok prišiel aj samotný riaditeľ resocializačného zariadenia Čistý deň Peter Tománek. S novinármi hovoriť nechcel.

"Ja som vám povedal. Je to len mediálna bublina, do ktorého som prišiel, som nespôsobil ja, ale médiá. Médiá šíria poplašnú správu, tie deti sú v poriadku, nič sa im nedeje a rodičia, ktorí mali záujem o informácie, ich dostali. Nevidím ďalej dôvod o tom hovoriť," povedal.

Sexuálne zneužívanie detí, znásilnenie aj tyraniu označil za výmysly. Dodal, že médiám všetko vysvetlí v utorok na tlačovej konferencii.

Kompletné previerky

O prípad sa už počas víkendu začala zaujímať aj detská ombudsmanka Viera Tomanová. Pre televíziu JOJ sa vyjadrila už inak k tomu, ako ešte cez víkend vnímala fakt, že v centre malo dôjsť k sexuálnym stykom medzi deťmi a osobami, ktoré v centre pracovali, respektíve mali iné postavenie ako zverenci.

"Vo vzťahu k 14- alebo 15- alebo 16- alebo 17-ročnému dieťaťu, keď raz povie nie, tak je to nezákonné. To zariadenie musí mať opatrenie na to, aby k takémuto niečomu neohlo dôjsť. Za sex v centre zodpovedá zariadenie," vyjadrila sa Tomanová.

Podľa zistení televízie JOJ na generálnej prokuratúre v pondelok ráno začali pripravovať opatrenia na kompletné previerky dvoch doteraz najzávažnejších trestných konaní, ktoré sa týkali spomínaného centra. Vyšetrovanie znásilnenia Rebeky a sexuálneho násilia na Natálii už polícia v minulosti zastavila s tým, že skutky spáchané na maloletých deťoch neboli trestnými činmi. Generálny prokurátor nariadil trnavskej prokuratúre previerku priamo v resocializačnom centre.

"V ostatnom generálna prokuratúra vydala pokyn krajskej prokuratúre v Trnave, aby v súlade so zákonom o prokuratúre vykonala v resocializačnom centre v Galante previerku stavu zákonnosti," prokurátor.

​Generálna prokuratúra sa okrem toho bude zaoberať aj tvrdeniami samotného otca jedného z dievčat, ktorý už v nedeľu pre televíziu JOJ tvrdil, že po medializácii prípadu ho kontaktovala sociálna pracovníčka s tým, aby jej dodatočne podpísal dokumenty so starším dátumom, ktoré mali vykazovať jej pracovnú činnosť v spise dieťaťa, za ktoré zodpovedá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy