Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Requiem pre znásilnené dievčatá
Zdielať na

Requiem pre znásilnené dievčatá

Zdroj: TV JOJ, reportáž

BRATISLAVA/TRNAVA / Requiem pre znásilnené dievčatá nazvala svoj blog opozičná poslankyňa Natália Blahová. Informácie, ktoré zverejnila, sa týkajú resocializačného centra v Trnavskom kraji, v ktorom podľa poslankyne malo dôjsť k sexuálnemu zneužitiu viacerých dievčat.

Ak o tomto zvláštnom prípade viete viac, prípadne máte informácie o dianí v zariadení, napíšte nám. Neváhajte nás kontaktovať na: e-redakcia@joj.sk alebo strisko@joj.sk. 

Závažné informácie obsiahla poslankyňa Natália Blahová vo svojom internetovom článku. Z obsahu vyplýva, že matka minimálne jedného dievčaťa podozrieva súkromné zariadenie na pomoc drogovo závislým ľuďom, že pod ich kontrolou došlo k protiprávnemu konaniu so sexuálnym podtónom.

Spáchať ho mali dve osoby, ktorým boli mladiství klienti zverení. "Bola som upozornená, že komunikácia s vedením je veľmi neštandardná a že sa s nimi veľmi ťažko komunikuje, preto som zhromaždila čo najviac listinných dôkazov, ktoré podporujú výpovede matky," uviedla poslankyňa Natália Blahová. 

Poslankyňa je v kontakte s matkou 16-ročnej tínedžerky, ktorá sa údajne matke zverila s tým, čo v zariadení prežila. 

Reakcia prezidenta

Matka kontaktovala aj televíziu JOJ. "Povedala, že ju tam zneužil terapeut. Zhrozila som sa, keď mi povedala, že riaditeľ jej robil tehotenské testy," hovorí matka. 

Vzhľadom na to, že dieťa má aj podľa lekárskych záznamov oficiálne závažné zdravotné problémy, o podrobnostiach nemôžeme informovať. V každom prípade na zverejnené informácie pre ich závažnosť reagoval aj slovenský prezident Andrej Kiska.

"Prezident Andrej Kiska sa spojil s policajným prezidentom a požiadal ho, aby polícia v čo najkratšom čase prípad dôsledne preverila. Ak sa podozrenia potvrdia, aby zabezpečila ochranu maloletej," uviedol hovorca prezidenta Roman Krpelan. 

Matka, ktorá podozrieva resocializačné zariadenie zo závažných trestných činov, sa obrátila na orgány činné v trestnom konaní opakovane. Tvrdí, že dodnes jej a dieťaťu nikto nepomohol. Preto podala podnet na Generálnu prokuratúru.

"Dňa 22. augusta bola na Generálnej prokuratúre spísaná zápisnica s oboma oznamovateľkami. Táto bola 24. augusta postúpená príslušnej krajskej prokuratúre v Trnave," uviedla hovorkyňa Jana Tökölyová.

Orgie i alkohol

Televízii JOJ sa ozvala aj ďalšia matka, ktorá tvrdí, že aj jej dieťa bolo svedkom udalosti, ktoré opisuje poslankyňa na svojom blogu.

"To, čo sa tam dialo, sa nedeje ani vonku. Chľastalo sa tam, orgie sa tam robili. Viem, že personál kúpil alkohol a pili spolu," tvrdí ďalšia matka. 

Na miesto, kde dochádza k prevýchove problémových mladistvých, prišla polícia. Tá sa snaží zistiť, či sa v oboch zariadeniach niekto nachádza. Dvere do centra ale v sobotu boli zamknuté a nikto neotváral.

​Prítomnosť polície potvrdila aj hovorkyňa trnavskej polície. "Polícia prijala v minulosti dve trestné oznámenia a zákonným spôsobom sa nimi zaoberala. V jednom prípade vyšetrovateľ trestné stíhanie zastavil a dozorujúci prokurátor postup polície nespochybnil. Polícia dnes preverila podnet a bližšie sa vyjadríme neskôr," informuje trnavská krajská hovorkyňa Mária Linkešová. 

Vedenie v zahraničí

Pozadie prípadu sleduje televízia JOJ už niekoľko dní. Reportéri disponujú rozsiahlou korešpondenciou zo strany vedenia, otca mladého dievčaťa a tiež listom od konkrétnej dievčiny. Televízia JOJ ale nemá súhlas na zverejnenie obsahu dokumentov.

Majitelia a vedenie zariadenia sa aktuálne nachádzajú v zahraničí. V Chorvátsku sú aj s klientmi. Dievča, o ktorom píše aj poslankyňa, ale v cudzine zrejme nie je. O tom, kde je, nevie ani jej otec.

"O matkiných obvineniach v tomto kontexte už rozhodli takmer pred rokom orgány činné v trestnom konaní, ako aj súd. Sú nezmyslom," tvrdí riaditeľ resocializačného centra. 

"Budem iniciovať poslanecký prieskum, ak ho výbor schváli," uzavrela poslankyňa. 

Stanovisko polície

K celému prípadu sa vyjadrila aj polícia. "Na základe uverejneného článku v Denníku N ohľadom zneužívania maloletej N. K.v resocializačnom zariadení, ktorá tam bola umiestnená na základe súdneho rozhodnutia, vykonali policajti dnes, 10. 9.v zariadení previerku. V poobedných hodinách sa v zariadení nik nenachádzal a policajti preto kontaktovali riaditeľa zariadenia. Ten uviedol, že zverenci ako aj zamestnanci sa nachádzajú na terapeutickom pobyte v Chorvátsku. Matka maloletej podala v minulosti trestné oznámenie  na zamestnanca zariadenia pre podozrenie zo sexuálneho zneužívania jej dcéry. Vyšetrovateľ v Galante vykonal procesné úkony a v zmysle zákona uznesením trestné stíhanie koncom novembra 2015 zastavil, nakoľko skutok nebol trestným činom. S postupom polície vo vyšetrovaní sa stotožnil aj dozorujúci prokurátor. Polícia v Považskej Bystrici viedla vyšetrovanie vo veci podozrenia zo zločinu znásilnenia. Aj v tomto prípade malo ísť o zamestnanca zariadenia a maloletú R. Ľ. Vyšetrovateľ trestné stíhanie v máji 2016 zastavil s tým, že skutok nie je trestným činom. Obsahom predmetného článku Denníka N sú skutočnosti, ktoré boli uvádzané vo vyššie uvedených konaniach, o ktorých už polícia právoplatne rozhodla. V článku zároveň neodzneli žiadne nové informácie, na základe ktorých by polícia mohla konať. Ako sme už informovali, polícia v Galanta prijala minulý týždeň trestné oznámenie matky mladistvej N.K., v ktorom uvádza, že ako matka nemôže navštevovať s dcérou lekárov a tým je zanedbaná  lekárska starostlivosť jej dcéry. Je potrebné však uviesť, že mladistvá N. K. je v zariadení umiestnená na základe rozhodnutia súdu. Matka podala na súd návrh na predbežné opatrenie na zrušenie výchovného opatrenia. Súd jej návrh uznesením v septembri 2015 zamietol s tým, že nezistil okolnosti, ktoré by nasvedčovali tomu, že bez okamžitého zásahu súdu by boli ohrozené pomery mladistvej," píše sa v stanovisku. 

Pozrite si video priamo z miesta, kde malo k incidentu dôjsť: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy