Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Za zatvorený akvapark Galandia hrozí zodpovedným trestné stíhanie
Zdielať na

Za zatvorený akvapark Galandia hrozí zodpovedným trestné stíhanie

GALANTA / Obyvatelia Galanty a širokého okolia s veľkou obľubou osem rokov chodili do miestneho aquaparku. Jeho brána ostala definitívne zatvorená po tom, ako tam objavili vážne statické nedostatky. Prvýkrát o problémoch verejne prehovoril aj primátor mesta. V prípade už padlo viacero trestných oznámení.

Jedna z najlepších sezón v aquaparku bola ukončená začiatkom decembra. Galandia odvtedy zíva prázdnotou a mesto, ktoré je investor, hľadá vinníka. Padlo už aj niekoľko trestných oznámení.

"Vyzerá to tak, že gro pochybení bolo už na strane projektantov stavby, ale myslím, že nedá sa vylúčiť ani problémy na strane dodávateľa stavby. Každopádne toto už bude riešiť polícia," hovorí primátor Galanty Peter Paška.

Ukazujú na primátora

"Zodpovedne prehlasujem, že žiadny starý materiál sa pri výstavbe Galandie nepoužil, určite to nie je vada materiálu, o čom sa dnes bavíme," povedal stavebný dozorca.

Situácia je napätá aj na radnici - prstom totiž ukazujú aj na samotného primátora. "Prehlasujem, že som nespáchal žiadny trestný čin, v súvislosti s Galandiou určite nie a všetky moje kroky viedli k tomu, aby som dal veci do poriadku," povedal Paška.

Zoznam stavieb

Zoznam staticky nevyhovujúcich stavieb sa tak postupne rozrastá. Slovenská komora stavebných inžinierov vidí hlavný problém v nevyhovujúcej legislatíve. Stavebný zákon má už tridsať rokov a na zmeny reflektuje len častými novelami.

Trestnoprávna zodpovednosť právnických osôb bude u nás platná od prvého júla tohto roku. Do istej miery je možné trestne stíhať firmy aj teraz. "V súčasnosti je možné právnickým osobám uložiť dve ochranné opatrenia - ide o zhabanie určenej výšky finančných prostriedkov a zhabanie majetku," tvrdí odborník na trestné právo Tomáš Strémy.

Nový zákon o trestnoprávnej zodpovednosti právnických osôb už podpísal aj prezident. To znamená, že od leta sa za svoje prehrešky budú zodpovedať a súdy ich môžu potrestať.

Pozrite si reportáž Denisy Pirníkovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy