Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Majitelia bytov v domoch so zlou statikou skončili na ulici a s hypotékou
Zdielať na

Majitelia bytov v domoch so zlou statikou skončili na ulici a s hypotékou

PIEŠŤANY/BRATISLAVA / Kauzy novostavieb so zlou statikou negatívne ovplyvnili rodiny, ktoré si v nich kúpili byty za požičané peniaze. S hypotékou na krku zostali prakticky na ulici.

Statici sú už niekoľko rokov pod tvrdým tlakom developerov. "Skutočne je cítiť veľký tlak na zníženie spotreby nosného, veľmi dôležitého materiálu. Hmotnosti armatúry, pretože oceľ je drahá, zníženie hrúbky dosky, pretože železobetón je takisto nákladný v tých veľkých plochách," potvrdzuje statička Ľubica Kočanová.

Výstavba sa predražila aj s príchodom prísnejších bezpečnostných pravidiel Európskej únie.

Tá od statikov žiada projekty, ktoré budú pevné nie na sto, ale 130 percent. To znamená, že nosné stĺpy a základy by teoreticky udržali väčšiu stavbu, aká je plánovaná.

Zložitá situácia

Šetrenie na nosných materiáloch sa ale neoplatí. Na Slovensku máme niekoľko budov, ktoré museli majitelia bytov a nájomcovia nebytových priestorov opustiť.

Aby sa do nich opäť mohli vrátiť, musia prejsť zložitou statickou rekonštrukciou. Inak hrozí ich zrútenie.

"Dnes sú už nové moderné technológie, ktoré vedia zosilniť a spevniť stropy, zvýšiť únosnosť stropu, zvýšiť stabilitu stĺpov a takisto vieme zlepšiť aj základové pomery. Ale musí to byť systematické riešenie," hovorí Kočanová.

To ale môže trvať aj niekoľko rokov, ak sa im vôbec oplatí do takejto stavby investovať ďalšie peniaze.

Bez domova

Na ulici tak zostalo niekoľko rodín, mnohé z nich s  hypotékou, ktorú musia splácať bez ohľadu na to, či je alebo nie je ich byt obývateľný.

"Môžu sa obrátiť len na tú osobu, ktorá im to predala, a to buď na základe práva skrytých vád, alebo záruka, ktorú majú uvedenú v zmluve," vysvetľuje právnik Peter Ďurček.

So zárukou

Režim skrytých vád platí dva roky a začína plynúť odo dňa odovzdania stavby, teda často oveľa skôr, ako bola skolaudovaná. Záruka sa určuje individuálne v kúpnej zmluve a môže trvať dva, tri, štyri až 5 rokov.

Šanca získať pri takýchto problémoch peniaze z kúpy späť, nie je vysoká.

Spoločnosti, cez ktoré sa skupujú nové stavby, sú často vytvorené iba na čas, kým sa stavba zrealizuje a potom rozpredá. "Áno, funguje to tak. Pokiaľ by to bolo takto aj v týchto prípadoch, môže byť naozaj problém dostať sa k nejakým peniazom," potvrdzuje právnik.

Téme sa venovali Noviny o 17tej. Pozrite si analýzu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy