Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Cestu medzi Galantou, Trnavou a Sládkovičovom opravili z eurofondov
Zdielať na

Cestu medzi Galantou, Trnavou a Sládkovičovom opravili z eurofondov

GALANTA / Stará cesta medzi Galantou, Sládkovičovom a Sencom sa výrazne mení. Desaťročia ju nazývali panelovka alebo betónka. Časť z nej za viac ako 20 miliónov opravili.

Po panelovej ceste vodiči jazdia od konca 60. rokov minulého storočia. Jej modernizácia bola nevyhnutná. V súčasnosti po nej denne prejde od šesť do sedem tisíc áut. "Z hľadiska bezpečnosti a ochrany ľudí, ktorí pravidelne touto cestou jazdili, bolo nutné k tomu pristúpiť," uviedol štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček.

Prvú fázu dokončili v decembri 2015, druhú v júni tohto roka. "Bolo zrekonštruovaných 17 kilometrov cies, opravených šesť mostov a boli vybudované nové kruhové križovatky," uviedol generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest Roman Žembera.

Bod zlomu je hranica krajov

Bodom zlomu je hranica medzi trnavskou a bratislavskou župou. Bratislavský región je v Bruseli vnímaný ako bohatý, na takéto účely nemôže čerpať eurofondy. "My napriek tomu samozrejme pokračujeme v príprave rekonštrukcie tejto cesty. Dnes už tam máme viacmenej hotové mejetkovoprávne vysporiadanie," dodal Stromček. 

Modernizácia cesty má aj jedno slovenské prvenstvo. Pri stave použili modernú, efektívnu technológiu s priaznivým vzťtahom ku životnému prostrediu. "Nič z materiálov vybúranej starej betónky sme nemuseli likvidovať. Všetko sme použili na novú výstavbu," obchodný riaditeľ spoločnosti Doprastav Ján Záhradník. 

Zdielať na

Súvisiace články