Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Diaľnica medzi Prešovom a Ružomberkom je už kompletná
Zdielať na

Diaľnica medzi Prešovom a Ružomberkom je už kompletná

PREŠOV/RUŽOMBEROK / Vodiči sa už dostanú neprerušovane po diaľnici z Prešova až do Ružomberka. Vo štvrtok totiž slávnostne otvorili poslednú chýbajúcu časť diaľnice D1 medzi oboma mestami na úseku medzi obcami Fričovce- Svinia. Stavba diaľničného úseku trvala presne štyri roky.

Diaľničný úsek Fričovce - Svinia je dlhý 11 217 metrov a nachádza sa na ňom 15 mostov v celkovej dĺžke 2,26 kilometra. Najvyšší most má 38 metrov, najdlhší meria 323 metra. Cena výstavby je 129,4 milióna eur.

Na stavbe pracovalo 200 mechanizmov a 530 robotníkov. Výstavbu sprevádzali aj komplikácie so sanáciou územia zapríčinené zosuvmi pôdy. Tie si podľa generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti Milana Gajdoša vyžiadali navýšenie ceny o 14,5 milióna eur.

Stavbu problémy predĺžili zhruba o rok.

Vyšší komfort

"Odovzdanie tohto úseku vytvára druhý najdlhší ucelený úsek na D1 medzi Bratislavou a Košicami s dĺžkou takmer 140 kilometrov. Nesmiernym spôsobom to zvyšuje komfort vodičom a vydýchnu si všetci obyvatelia obcí, ktoré boli dlhodobo zaťažované neskutočnými intenzitami premávky," uviedol minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek.

Úsek má odbremeniť najmä obce Hendrichovce, Bertotovce a Chminianska Nová Ves, cez ktoré denne predchádzalo až 15-tisíc áut. Tretinu z nich tvorili nákladné autá. 

Celkovo sa doba jazdy z Bratislavy do Prešova po diaľnici D1, vďaka piatim tohto roku dokončeným úsekom, skráti podľa dialničiarov zhruba o pol hodinu.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy