Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
V roku 2015 pribudne na Slovensku 56 kilometrov diaľníc
Zdielať na

V roku 2015 pribudne na Slovensku 56 kilometrov diaľníc

BRATISLAVA / Motoristi si už užívajú novú diaľnicu okolo Vrútok, Martina a Sučian. A do konca roka by mali byť hotové ďalšie tri úseky na severnej diaľnici D1, čím sa vytvorí súvislé spojenie Ružomberka s Prešovom. Ešte pribudne aj 10 kilometrov na R2 popri Detve.

Generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Milan Gajdoš hovorí, že slovenská sústava diaľnic a rýchlostných ciest by sa tento rok mala rozšíriť o takmer 10 percent.

"Je to celkovo nárast o viac ako 56 kilometrov. V histórii diaľníc zatiaľ nebolo odovzdaných toľko diaľničných úsekov," povedal Gajdoš.

Po spomínanej trase Dubná Skala – Turany už teda vodiči jazdia. Na jeseň by mali dať na D1 do užívania dva úseky medzi obcami Jánovce - Jablonov. Okrem toho aj vyše 11-kilometrovú cestu Fričovce - Svinia pred Prešovom.

Ďalšie diaľnice

"Týmto sa vlastne celý úsek, ktorý má približne 130 kilometrov, ucelí a bude možné sa po diaľnici dostať z Ružomberka až do Prešova," dodal Milan Gajdoš.

A napokon, zrejme v decembri si trochu vydýchnu aj vodiči, ktorí často jazdia medzi Zvolenom a Lučencom. Na R2 pribudne vyše 10 kilometrová cesta Pstruša - Kriváň, popri Detve.

"V roku 2016 pribudne motoristom do užívania aj nadväzujúci úsek R2 Zvolen východ - Pstruša v dĺžke takmer 8 kilometrov a intenzívne pokračujú aj prípravné práce na výstavbu úseku R2 Kriváň - Lovinobaňa," upresnil minister dopravy Ján Počiatek.

Úspora a bezpečnosť

Nové diaľnice znamenajú pre šoférov nielen úsporu času, ale aj väčšie pohodlie a zvýšenú bezpečnosť. Žilinský Výskumný ústav dopravný napríklad vyrátal, ako pomôže nový, vyše 16-kilometrový úsek Dubná Skala – Turany.    

"Podľa našich prepočtov bude ročne menej až o 17 dopravných nehôd, čo v ekonomickom ponímaní je úspora 150 tisíc eur ročne," povedal generálny riaditeľ Výskumný dopravného ústavu Ľubomír Palčák.

Treba si uvedomiť, že všetky tieto úseky budú postavené s výdatnou pomocou peňazí Európskej únie. Od začiatku čerpania eurofondov postavilo Slovensko vyše 100 kilometrov diaľnic a približne rovnaký počet bol rozostavaný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy