Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Výstavba úseku R2 sa odďaluje, starostovia spísali petíciu
Zdielať na

Výstavba úseku R2 sa odďaluje, starostovia spísali petíciu

RIMAVSKÁ SOBOTA / Dobudovanie úsekov rýchlostnej cesty R2 v južných okresoch Slovenska by malo byť podľa plánov hotové do roku 2020. Šíria sa však informácie, podľa ktorých by sa výstavba mala oddialiť o niekoľko rokov. V Rimavskej Sobote sa už postavili na odpor.

Starostovia a primátori regiónu chcú zvrátiť výstavby rýchlostnej cesty od obce Kriváň po Rožňavu. Spustili petičnú akciu

Spísali petíciu

Predstaviteľov samospráv aj ľudí pobúrila informácia, že výstavba niektorých úsekov by sa mala začať o niekoľko rokov neskôr. "Ak mi niekto povie, že diaľnica bude dokončená v roku 2040, o 25 rokov, však to je strašné," myslí si primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko.

R2 je asi dvestokilometrový úsek a na juhu Slovenska spája Zvolen a Košice. Niektorú úseky sú už dokončené, na iných prebieha výstavba. Realizácia niektorých je ale stále neistá. "Ešte v tomto roku bude verejnosti daný do užívania desaťkilometrový úsek Pstruša - Kriváň," uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

2020: Kriváň - Lovinobaňa

Ministerstvo spracováva štúdie zrealizovateľnosti, ktoré majú preukázať opodstatnenosť realizácie rýchlostnej cesty R2. Od výsledkov závisí, ktoré úseky sa budú stavať prednostne.

"Úsek R2 Kriváň – Lovinobaňa je na základe výsledku štúdií potrebné zrealizovať do roku 2020. V súčasnosti však na výstavbu tohto úseku nie sú zabezpečené finančné prostriedky," dodal Kóňa.

Primátor Rimavskej Soboty označil situáciu za veľmi kritickú. Je presvedčený, že oddialenie výstavby by malo závažný dopad. Región je jeden z tých, ktoré majú najvyššiu nezamestnanosť.

"Vláda musí urýchliť výstavbu tejto infraštruktúry, lebo tento región dlhodobo vykazuje najvyššiu nezamestnanosť, mladí ľudia z tadeto odchádzajú," myslí si poslanec národnej rady Zsolt Simon. 

Peniaze nie sú

"Určite to pomôže tomuto regiónu, čo sa týka dopravnej napojenosti a bezpečnosti premávky, aj záchrany ľudských životov na cestách," tvrdí poslanec mestského zastupiteľstva Erik Klaubert.

Výstavba úsekov R2 je financovaná z európskych fondov. Aj napriek tomu, že ide o jednu z priorít vlády, všetky peniaze sú už vyčerpané. "Rozhodnutie o tom, kde nájsť peniaze a na ktorý konkrétny úsek ich smerovať, bude rozhodnutím niektorej z nasledujúcich vlád," dodal hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Starostovia veria, že petícia pomôže. V rimavskosobotskom okrese je 107 miest a obcí. Podľa primátora Riamvskej Soboty Jozefa Šimka ju do konca mája podpíšu desaťtisíce občanov.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy