Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bez diaľnice nie je investor. Priemyselné parky zívajú prázdnotou
Zdielať na

Bez diaľnice nie je investor. Priemyselné parky zívajú prázdnotou

BRATISLAVA / Priemyselných parkov je na Slovensku stále viac. Počítať ich môžeme na stovky. Namiesto pomoci, najmä odľahlým regiónom, sa stali problémom. Dôvod? Chýbajúca infraštruktúra. A tak môžu mestám, kde investori radi nechávajú svoje peniaze, iba ticho závidieť.

S priemyselnými parkami sa v posledných rokoch na Slovensku akoby roztrhlo vrece. Najúspešnejšie sú tie, ktoré majú na skok dobré dopravné pripojenie.

Slovensko ponúka nemalé výhody. Lacnú pracovnú silu, či centrálnu geografickú polohu v rámci Európy. Aj preto ich môžeme nájsť v takmer každom okresnom meste.

Zívajú prázdnotou

"Priemyselných parkov financovaných zo štátneho rozpočtu prostredníctvom Ministerstva hospodárstva je 38. Financovaných zo štrukturálnych fondov je 23 priemyselných parkov," informuje hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.

Reálne je toto číslo ďaleko vyššie. Mnohé priemyselné parky totiž nefinancoval štát. Vytvorili si ich samosprávy. Kým niekde ich parcely obsadili veľké firmy takmer okamžite, inde zasa už roky zívajú prázdnotou.

Opakom je Sereď

"Kde končí diaľnica, tam končia aj investori," hovorí viceprimátor Serede Ľubomír Veselický. "Parky financované zo štátneho rozpočtu sú k 31.12.2014 obsadené v priemere na 59 percent. Priemyselné parky realizované v rámci Sektorového operačného programu Priemysel a služby sú v priemere obsadené na 65 percent," dodáva Žiaková.

Sereď je však opačným prípadom. Jeden priemyselný park majú naplnený na 100 percent. Pustili sa tak do ďalšieho. Na poli za Sereďou sa pracuje vo veľkom.

Malo by tu vyrásť najväčšie logistické centrum obchodného reťazca LIDL. Aj tu rozhodovala diaľnica. "Sereď sme si ako lokalitu pre naše logistické centrum vybrali z hľadiska dobrej dopravnej dostupnosti," tvrdí hovorca spoločnosti LIDL Tomáš Bezák.

Integrovaná súčasť

"V Seredi vyrábame cukrovinky, šumivé vína, máme tu cukrovar. Čiže bude to taká integrovaná súčasť celého tohto priestoru pre výrobu a distribúciu tovaru," dodáva Bezák.

Téme sa venuje redaktor Samuel Migaľ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy