Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polícia zabila troch útočníkov z Paríža, mŕtvi aj rukojemníci
Zdielať na

Polícia zabila troch útočníkov z Paríža, mŕtvi aj rukojemníci

PARÍŽ / Vo Francúzsku sa v piatok podvečer skončili obe rukojemnícke drámy, ktoré súviseli so stredajším útokom na redakciu časopisu Charlie Hebdo. Špeciálne policajné jednotky uskutočnili akcie na dvoch rôznych miestach v okolí Paríža simultánne.

Policajná akcia v mestečku Dammartin-en-Goele sa skončila smrťou oboch útočníkov, bratov Saida a Chérifa Kouachiovcov.

Tí v miestnej tlačiarni zadržiavali jedného rukojemníka. Informovala tlačová agentúra AFP a francúzska televízna stanica France 24.

Policajná akcia sa začala krátko po piatej. Reportér TV JOJ Martin Krpač informoval o výbuchoch v budove tlačiarní, kde sa bratia zabarikádovali. 

SITA

SITA

SITA

Podľa agentúry AFP polícia pri zásahu krátko pred sedemnástou hodinou útočníkov zastrelila, keď vybehli z úkrytu a pálili na bezpečnostné sily. 

Na mieste bol aj reportér TV JOJ Martin Krpač, pozrite si reportáž:

Bratia Chérif a Said Kouachiovci boli od piatkového rána obkľúčení v tlačiarňach v meste Dammartin-en-Goële serevne od Paríža.

SITA

Ich zajatec bol podľa médií zamestnancom podniku. Podľa bezpečnostných zdrojov bol oslobodený a je v poriadku.

Obkľúčeniu predchádzala policajná naháňačka:

Páchatelia v piatok ráno ukradli auto a dostali sa do mestečka Dammartin-en-Goële, ležiaceho asi 40 kilometrov severovýchodne od Paríža. Tam potom vnikli do miestnej tlačiarne Création Tendance Découverte ležiacej v tamojšej priemyselnej zóne. 

VIAC ČÍTAJTE TU: Atentátnici z Paríža sú mŕtvi, potvrdila francúzska polícia

Obyvatelia mesta boli kvôli policajnej operácii varovaní, aby zostali doma, na uliciach bolo prázdno a žiaci miestnej školy boli uzavretí v budove. Strážili ju policajti a nedovolili nikomu odísť.

Blízke letisko Charla de Gaulla v Roissy, ktoré sa nachádza asi 15 kilometrov od Dammartinu, obmedzilo z bezpečnostných dôvodov prevádzku a odklonilo niekoľko letov.

Ozbrojenec a štyria rukojemníci mŕtvi

Policajná akcia sa konala paralelne aj v Paríži, v kóšer potravinách. Pri nej bol zabitý ozbrojený radikál Amedy Coulibaly a štyria rukojemníci. Informovala o tom televízia BBC. Niekoľko rukojemníkov bolo zachránených, štyria utrpeli vážne zranenia.

Pri policajnom útoku na Coulibalyho utrpeli zranenia aj niektorí členovia zasahujúceho policajného komanda, dodal server denníka Le Parisien.

SITA

SITA

SITA

SITA



"Dostali ho!" kričali krátko po piatej hodine policajti. Podľa spravodajskej televízie France 2 zazneli pri zahájení útoku štyri výbuchy. Polícia pritom vyzývala: "K zemi! K zemi!"

VIAC ČÍTAJTE TU: Muž, ktorý prepadol potraviny, je mŕtvy

Amedy Coulibaly mal mať podľa francúzskej polície komplicku. Mala ňou byť dvadsaťšesťročná Hayat Boumeddiene. Tá podľa americkej spravodajskej televízie CNN utiekla z potravín spolu s rukojemníkmi.

V blízkosti obchodu sa nachádza aj škola. Tú navštevuje dcéra Slovenky, ktorá dlhodobo žije v Paríži. Exkluzívne pre TV JOJ poskytla rozhovor, ako to tam v piatok vyzeralo.

Rozhovor bol nahrávaný v čase, keď sa rukojemnícka dráma diala:

Prihlásil sa Islamský štát

K útoku na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo sa prihlásila radikálna organizácia Islamský štát. Radikálny duchovný Abú Saád Ansarí vraj v piatkovej modlitbe v mešite v severoirackom Mosule prevzal zodpovednosť za útok. Podľa analytikov ale ide o propagandu.

"Začali sme s operáciou vo Francúzsku, za ktorú preberáme zodpovednosť," uviedol vraj Ansarí podľa svedkov, na ktorých sa odvoláva DPA. "Zajtra to bude Británia, USA a ďalší," dodal. Hrozba je vraj určená všetkým krajinám, ktoré sa podielajú na koalícii, ktorá podniká letecké údery na pozície Islamského štátu v Iraku a Sýrii.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy