Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Atentátnici z Paríža sú mŕtvi, potvrdila francúzska polícia
Zdielať na

Atentátnici z Paríža sú mŕtvi, potvrdila francúzska polícia

PARÍŽ / Dvaja muži prenasledovaní kvôli stredajšiemu útoku na týždenník Charlie Hebdo dopoludnia ukradli auto a unikali pred políciou. Podľa televízie CNN bolo počuť aj výstrely. Momentále sú obkľúčení v mestečku v miestnej továrni a polícia s nimi vyjednáva. Bratia vzhlásili, že chcú zomrieť ako mučeníci.

Aktuálne: Bratia Chérif a Said Kouachiovci sú mŕtvi. Podľa televízie BBC to potvrdila francúzska polícia. 

Reportér TV JOJ Martin Krpač krátko po piatej hodine informoval, že na mieste, kde boli zadržiavaní bratia Chérif a Said Kouachiovci, sa ozývajú sa výbuchy. V tej chvíli sa začala policajná akcia. 

Prihlásil sa Islamský štát

K útoku na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo sa prihlásila radikálna organizácia Islamský štát. Radikálny duchovný Abú Saád Ansarí vraj v piatkovej modlitbe v mešite v severoirackom Mosule prevzal zodpovednosť za útok. Podľa analytikov ale ide o propagandu.

"Začali sme s operáciou vo Francúzsku, za ktorú preberáme zodpovednosť," uviedol vraj Ansarí podľa svedkov, na ktorých sa odvoláva DPA. "Zajtra to bude Británia, USA a ďalší," dodal. Hrozba je vraj určená všetkým krajinám, ktoré sa podielajú na koalícii, ktorá podniká letecké údery na pozície Islamského štátu v Iraku a Sýrii.

Z budovy sa šíri dym:

twitter.com

Zabarikádovaní v továrni

Bratia Chérif a Said Kouachiovci sú momentálne obkľúčení v malej továrni v mestečku Dammartin-en-Goële, ktorá sa zaoberá výrobou reklamy a má málo zamestnancov. Informácie o tom, koľko majú atentátnici rukojemníkov, sa rozchádzajú. Polícia s mužmi vyjednáva.

Podľa televízie CNN, bratia hovorili s políciou cez telefón a vyjadrili sa, že chcú zomrieť ako mučeníci. Pre televíziu iTele to uviedol miestny poslanec z mesta Dammartin-en-Goële Yves Albarello. 

Riaditeľka miestnej základnej školy pre CNN uviedla, že policajná operácia sa začala pred desiatou hodinou miestneho času. Rodičia, ktorí prišli s deťmi do školy, museli ostať v škole. Miestne obchody sú zavreté.

Polícia chystá útok

Podľa pôvodných informácií francúzskych médií, polícia chystá útok a snaží sa z oblasti dostať novinárov a civilistov.

V Dammartine začala evakuácia detí z miestnej školy. Jedná sa o asi dvesto žiakov prvého stupňa a deti predškolského veku. Doposial boli zavretí v škole a nesmeli vyjsť von. Stále platí, že z domov nemôžu vychádzať ani ostatní občania, novinárov polícia vykázala do bezpečnej vzdialenosti od miesta zásahu.

Agentúra Reuters priniesla zábery z mesta Dammartin-en-Goële:

Streľba v Paríži

Krátko popoludní sa v Paríži opäť ozvala streľba. Podľa dostupných informácií sa strieľalo v obchode s lahôdkami. Podozrivým je muž, ktorý vo štvrtok zabil policajtku.

Muž má mať v obchode aj rukojemníka. Podľa agentúry AFP je na mieste jeden zranený. VIAC TU: Z obchodu v Paríži sa ozýva streľba, polícia miesto uzavrela

Buďte radšej doma, varujú úrady

Vyjednávaniu predchádzala naháňačka, pri ktorej bolo podľa  televíznej stanice CNN bolo počuť aj streľbu. O začatí operácie informoval minister vnútra Bernard Cazeneuve.

Minister uviedol, že im polícia odrezala únikové cesty. Na mieste je špeciálna jednotka, policajti vyzvali miestnych občanov, aby nevychádzali z domov.

twitter.com

noviny.sk/reuters

Mŕtvi? Oficiálne nie

Francúzsky rozhlas uviedol, že pri policajnej naháňačke bol zabitý jeden človek a niekoľko bolo zranených. Parížska prokuratúra ale tieto informácie poprela.

Aj televízna stanica RTL pritom informovala, že pri prestrelke počas prenasledovania prišli o život až dvaja ľudia a asi 20 osôb bolo zranených. 

Flightradar24

SITA

Podozriví majú mať štyroch rukojemníkov a nachádzajú sa v oblasti len niekoľko kilometrov od medzinárodného letiska Charla de Gaulla, na ktorom preventívne obmedzili prevádzku na jednej z dráh len na pristávanie lietadiel.

twitter.com/France24

V jednom z áut bol aj kameraman agentúry Reuters, pozrite si priložené video:

Potom, ako viaceré televízie odvysielali zábery z naháňačky, francúzska polícia požiadala médiá, aby prestali vysielať jej priamy prenos. Maria tým prácu polície. Prezident Francois Hollande mieri na ministerstvo vnútra, aby sa informoval o priebehu operácie.

Prípady súvisia

Muž, ktorý vo štvrtok zastrelil na predmestí Paríža policajtku, vraj patril k rovnakej radikálnej skupine ako útočníci na redakciu týždenníka Charlie Hebdo. Oznámil to francúzsky server Le Point. Doposiaľ sa obe udalosti priamo nespojovali. Francúzske úrady zatiaľ spojitosť nepotvrdili.

Le Point má informácie, že bratia Chérif a Said Kouachiovci, ktorým sa pripisuje útok na Charlie Hebbo a strelec z predmestia Montrouge patria k rovnakej skupine islamských radikálov. Sieť má názov podľa parížskeho parku Buttes - Chaumont.

Adresu nepoznali

Francúzsky denník Le Monde uviedol, že atentátnici pôvodne vošli do iného domu a museli sa pýtať, kde sídli redakcia satirického týždenníka Charlie Hebdo. Tá sa presťahovala na nové miesto v júni 2014.

Redakcia vraj nebola označená z bezpečnostných dôvodov a ľudia v susedstve boli požiadaní, aby o nej s nikým nehovorili. "Od atentátu z roku 2011 dostávala redakcia množstvo vyhrážiek. Týždenník sa presťahoval do anonymných priestorov, vchod do redakcie nebol ničím označený. Súsedia boli požiadaní, aby nerozhlasovali, že tam redakcia pracuje," napísal Le Monde.

Atmosféru v Paríži mapoval aj tretí deň reportér Martin Krpač. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy