Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Útok ako v Paríži? Slovensko strašia osamelí vlci
Zdielať na

Útok ako v Paríži? Slovensko strašia osamelí vlci

BRATISLAVA / Po udalostiach v Paríži sú v pohotovosti aj slovenské bezpečnostné zložky. Na riziká teroristickej hrozby upozorňuje aj Slovenská informačná služba. Obávať by sme sa mali najmä takzvaných vlkov samotárov.

Podľa odborníkov stredajší útok bol tvrdo pripravená a úkladná poprava. Útočníci nestrieľali masovo na všetko, čo sa pohlo.

VIAC ČÍTAJTE TU: Profesionáli alebo babráci. Kto útočil v Paríži?

Podľa bezpečnostného analytika Iva Samsona išli kontrolovane po konkrétnych miestach. "Je to opäť iba teória. Vyvolávali si ich podľa mien. To znamená, že išlo o masovú popravu ľudí, ktorí sa spreneverili podľa ich názoru hodnotám, ktoré tá druhá strana priznáva," hovorí Samson.

Útočníci mali situáciu aj ľudí v redakcii dokonale zmapované. Takéto popravy sa ale vzhľadom na počet moslimov v Európe podľa analytika eliminovať nedajú. "Svet je rozdelená a Európa si na to musí zvyknúť podobne ako na rakovinu. Európa si musí zvyknúť, že je vystavená bezpečnostným hrozbám," tvrdí Samson.

Osamelí vlci

Masaker v Paríži nenecháva ľahostajnú ani Slovenskú informačnú službu (SIS) a ministerstvo vnútra. Analyzujú a vyhodnocujú. Podľa SIS by sme sa u nás mali báť osamelých vlkov. Útoky organizovaných skupín skôr nehrozia.

"Naša spravodajská služba v tejto súvislosti, okrem iného aj vo svojej výročnej správe, upozorňuje na riziká teroristického ohrozenia zo strany tzv. osamelých vlkov, samoradikalizovaných fanatikov alebo džihádistických navrátilcov, ktorých činy a reakcie sú predvídateľné ťažko," uviedol hovorca SIS Branislav Zvara.

A práve preto predstavujú pre bezpečnosť, demokraciu a stabilitu každého štátu vrátane partnerov združených v EÚ a NATO vážnu bezpečnostnú hrozbu.

"Treba to zobrať do úvahy a posilniť vzájomnú spoluprácu spravodajských služieb na úseku boja proti terorizmu, lebo nedávno boli veľké záťahy v Rakúsku v troch mestách. Zrejme potom natala nejaká výmena informácií medzi SIS a rakúskou službou prebiehala," uviedol odborník na terorizmus Jozef Klavec.

Vyhodnocovanie bezpečnostných rizík

Dotknuté inštitúcie takúto spoluprácu nepopierajú. Z taktických dôvodov ale o podrobnostiach mlčia. "Bezpečnostné zložky Slovenskej republiky pravidelne vyhodnocujú bezpečnostné opatrenia a riziká na Slovensku. Slovenská republika si s ostatnými krajinami vymieňa informácie, ktoré potom následne analyzujeme," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

"Slovenská informačná služba v spolupráci s ostatnými bezpečnostnými zložkami vykonáva všetky potrebné spravodajsko-bezpečnostné opatrenia na ochranu štátu a bezpečnosti našich občanov pred terorizmom," dodal hovorca SIS.

Podľa Iva Samsona je Slovensko zatiaľ nepriestrelné najmä pre jeho odolnosť voči prisťahovalectvu a preto je relatívne bezpečné. To sa ale môže zmeniť z hodiny na hodinu. Pre takéto skupiny sme totiž zaujímaví už len tým, že patríme do Schengenu a Európskej únie.

"Slovensko je v tomto ohľade veľmi prísny štát, to znamená nepripúšťa veľa cudzincov a nakoniec sa ukázalo, že to bol dobrý krok," dodáva Samson.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy