Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Profesionáli alebo babráci. Kto útočil v Paríži?
Zdielať na

Profesionáli alebo babráci. Kto útočil v Paríži?

BRATISLAVA/PARÍŽ / Brutálny teroristický útok na novinárov francúzskeho týždenníka otriasa svetom. Vyšetrovatelia aj naďalej pátrajú po dvoch chladnokrvných vrahoch, pravdepodobne prívržencoch Al Káidy. Či ide o profesionálnych zabijakov so špeciálnym výcvikom alebo chladnokrvných babrákov, ktorí si v aute po masakre zabudli svoje doklady, vysvetlil šéf slovenských elitných jednotiek Štefan Hamran.

Na prvý pohľad ide o profesionálov - vrahov, ktorí prišli do redakcie  francúzskeho týždenníka s jediným cieľom. Pozabíjať všetkých, ktorí sa písmom či kresbami satiricky zabávali na islame či Mohamedovi.
Kresby pravdepodobne prívrženci teroristickej Al káidy brali ako urážku islamu a Allaha.

Varovania teroristov sa nakoniec naplnili. Výsledkom masakry boli desiati zavraždení novinári, dvaja policajti a niekoľko zranených. Podľa šéfa našich elitných jednotiek Štefana Hamrana, útočníci boli špeciálne cvičení avšak podľa analýzy záberov  nedosahujú v žiadnom prípade vycvičenosť elitných príslušníkov.

Vycvičení profesionáli

"Vidieť to na samotnom pohybe, na tom ako bežia, chôdza, pohyb so zbraňou, manipulácia so zbraňou, namierenie si a podobne," vyratúva Hamran.

"Zaujímavý je aj samotný ten beh. Ak je niekto vycvičený, tak nebeží ľudovo povedané šmatlavým spôsobom," pokračuje.

Takéto detaily povedia policajným expertom veľa. "Streľba jednotlivými ranami bola profesionálna. Amatéri častokrát prepínajú na streľbu s dávkami, ktorá ani nie je taka presná," vysvetľuje Hamran.

Z autentických videí je aj na prvý pohľad jasné, že zabíjali bez akýchkoľvek výčitiek svedomia a podľa slov útočníkov s presvedčením, že pomstili proroka Mohameda.

"Bolo to aj pre nás prekvapivé, že s takou chladnokrvnosťou, úplne bez problémov sa pohybovali na mieste, a napriek tomu mali ešte čas aj na také drobnosti ako vyzdvihnúť topánku, a na druhej strane nechajú občiansky preukaz v aute," hovorí Hamran. Pozrite si  reportáž:

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov

Moslimovia nevraždia moslimov

Či išlo skutočne o náhodu alebo osobné doklady podhodili naschvál bude zrejmé až z vyšetrovania francúzskych odborníkov. Zarážajúce však bolo pri masakre aj to, že moslim zastrelil moslima.

Išlo totiž o francúzskeho policajta, ktorý sa objavil na mieste v čase keď teroristi už chceli na ulici nasadnúť do áut a ujsť.

"Moslimská viera odmieta, aby sa moslimovia navzájom vraždili, ale v tomto prípade si myslím, že to nehralo žiadnu rolu. Bol to policajt a teda protivník ktorý ich mohol ohroziť, preto došlo k poprave," vysvetľuje.

Útok je možný všade

Či môže k podobnému teroristickému útoku dojsť aj na Slovensku je síce v týchto dňoch otázka častá, no o to zbytočnejšia. K teroristickému útoku môže totiž dojsť v ktoromkoľvek štáte Európskej únie či v ktorejkoľvek krajine na svete.

Aj z tohto dôvodu vzniklo na Slovensku v roku 2013 Národné Bezpečnostné Analytické Centrum, kde sa zaoberajú teroristickými hrozbami. Sú tam všetky zložky, ktorých sa terorizmus týka, pričom sa v centre analyzujú a vyhodnocujú všetky informácie  a na základe nich sa prijímajú adekvátne opatrenia. Centrum spadá pod prezidiálny Odbor boja proti terorizmu.

"Môžeme povedať, že sme nápomocní francúzskym kolegom a zároveň sa značne zintenzívnila komunikácia medzi policajnými ako aj bezpečnostnými zložkami v rámci celej Európskej únie, ale naozaj je to otázka spravodajských informácií, ktoré by som nerád rozvíjal v rámci takýchto diskusií," vysvetlil viceprezident Prezídia Policajného zboru  z odboru boja proti terorizmu Milan Lučanský.

Aj keď bol útok teroristov vedený na novinárov francúzskeho satirického týždenníka, zvýšený bezpečnostný dohľad je v týchto dňoch nad  francúzskou ambasádou aj u nás na Slovensku. Potvrdil to i Úrad na ochranu ústavných činiteľov, ktorý okrem ochrany politikov monitoruje aj objekty. Pred ambasádou v centre Bratislavy pribudli ďalšie sviečky a perá, ktoré majú pripomínať zavraždených novinárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy