Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obyvatelia Sučian a iných obcí jasajú. Úsek D1 Dubná Skala - Turany je otvorený
Zdielať na

Obyvatelia Sučian a iných obcí jasajú. Úsek D1 Dubná Skala - Turany je otvorený

MARTIN / Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) v piatok odovzdala do predčasného užívania nový diaľničný úsek na D1 Dubná Skala - Turany v dĺžke 16,4 kilometra. Motoristi môžu obísť husto osídlenú oblasť okolo Martina a ušetriť zhruba desať až dvanásť minút.

Diaľnica na Turci mala byť pôvodne hotová koncom minulého roka, ale spoločnosť Váhostav - SK, a. s. (Váhostav) požiadala o predĺženie zmluvnej lehoty výstavby.

Dôvodom bola povodeň vlani v máji, ktorá poškodila časť stavby. Všetky práce by tak mali byť ukončené do 30. septembra.

Zhotoviteľ mal navyše finančné problémy, neplatil načas svojim dodávateľom a aj preto sa nedávno dostal do reštrukturalizácie. Pre podhodnotenú vysúťaženú cenu je stavba stratová.

Nový diaľničný úsek meria 16,4 kilometra:

SITA

Vyššia bezpečnosť

Minister dopravy Ján Počiatek označil za najväčší benefit novej diaľnice komfortnú jazdu, vyššiu bezpečnosť a uvoľnenie regionálnych ciest v Martine, Vrútkach či Sučanoch.

"Po starej ceste denne prešlo takmer tridsaťtisíc áut, ktoré komplikovali život obyvateľom týchto miest. Novovybudovaná diaľnica preberie všetku tranzitnú dopravu, znížia sa emisie a hluk. Novým úsekom sme opäť bližšie k diaľničnému spojeniu východu a západu krajiny," povedal Počiatek.

Do konca tohto roku by mali byť odovzdané do prevádzky ďalšie štyri diaľničné úseky v dĺžke 40 kilometrov - oba úseky D1 Jánovce - Jablonov (18,5 km) pri Levoči, úsek D1 Fričovce - Svinia (11,2 km) pred Prešovom a tiež úsek rýchlostnej cesty R2 Pstruša - Kriváň (10,4 km) pri Detve.

"Všetky staviame s výraznou pomocou fondov Európskej únie, čo je potrebné si v týchto turbulentných časoch pripomenúť," dodal minister.

8,4 milióna na kilometer

Zmluvná cena výstavby D1 Dubná Skala - Turany bola 137,75 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (165,3 milióna eur vrátane dane), čiže 41,15 percneta z predpokladanej ceny štátnej expertízy. V prepočte na kilometer je to 8,4 miliónov eur bez dane.

Výstavba úseku je financovaná z Kohézneho fondu Európskej únie v rámci Operačného programu Doprava 2007 - 2013. Nenávratný finančný príspevok je 78 miliónov eur, z toho 85 percent pokryjú zdroje EÚ. Na úseku je 28 mostov a štyri križovatky.

Váhostav priznal, že predloženú cenu značne poddimenzoval, aby zákazku získal a udržal zamestnanosť. Súčasťou zmluvnej ceny bez dane bola 10-percentná rezerva na nepredvídateľné náklady vo výške 12,52 milióna eur. Vyčerpalo sa z nej zatiaľ takmer 11 milióna eur, čiže 87,5 percent. NDS uzavrela s Váhostavom päť dodatkov k zmluve a schválila 50 pokynov na zmenu.

Diaľnicu prestrihnutím pásky mali otvárať výhercovia súťaže, minister Počiatek na to trochu pozabudol. Všetko sa ale napravilo, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy