Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Natáliu z resocializačného centra v Galante našli
Zdielať na

Natáliu z resocializačného centra v Galante našli

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Natália, ktorej prípad spustil kolotoč vyšetrovaní okolo resocializačného centra v Galante, sa našla. Neodišla do Chorvátska spolu s ostatnými, je v inom resocializačnom centre na Slovensku.

Natáliu na základe rozhodnutia súdu dočasne prijali do centra na južnom Slovensku, informovala RTVS. Riaditeľ a psychológ Ľubomír Gábriš uviedol, že 15-ročné dievča je v poriadku. 

"Vyšli sme v ústrety zariadeniu aj ÚPsVAR-u, že keď rodič nesúhlasil, aby dieťa vycestovalo za hranice, tak sme im vyšli v ústrety. Dieťa sme prijali nevediac, čo sa deje," uviedol Ľubomír Gábriš. 

Keďže Natáliina matka prostredníctvom médií hovorila, že nevie, kde je jej dcéra. Riaditeľ jej zavolal. "Chceli sme byť ústretoví a dať vedieť rodičom, že je v poriadku," uviedol Gábriš. 

Riaditeľ centra podľa vlastných slov nemá problém sa stretnúť s rodičmi a informovať ich o zdravotnom stave Natálie. "Fyzicky je na tom dobre, psychicky len to, že sa bojí, čo sa deje," dodal riaditeľ centra. "Poprosil som matku, aby uverila, že je na dobrom mieste. Aby uverila, že je na tom dobre psychicky aj fyzicky a že ju chcem chrániť pred tým, čo sa deje," dodal riaditeľ centra na južnom Slovensku pre

">RTVS. 

Vie, že sa niečo deje

Deti v resocialiozačnom centre nemajú prístup k informáciám z "vonkajšieho sveta". Natáliu vypočuli policajti a tuší, že sa niečo deje. "Ona vie, že bol nejaký veľký frmol a ona má z neho strach. Povedala veľmi zrelú vetu, ´že niečo sa deje a ja som uprostred všetkého a ja neviem prečo, ja za to nemôžem´," dodal riaditeľ centra.

Natália podľa rozhodnutia súdu zostane v náhradnom resocializačnom centre do pondelka (19.9). 

Maloletá Natália je jedno z dievčat, ktoré podľa podozrení bolo sexuálne zneužité v resocializačnom centre v Galante. V pondelok do areálu prišla kontrola z polície aj ministerstva práce. Väčšina detí so svojimi terapeutmi je na terapeutickom pobyte v Chorvátsku. 

Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články