Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Busta kontroverzného politika ostáva za dverami fary vo Vydranoch
Zdielať na

Busta kontroverzného politika ostáva za dverami fary vo Vydranoch

VYDRANY / Mala to byť prvá podobizeň kontroverzného maďarského politika Miklósa Horthyho na Slovensku. Dar Horthyho spoločnosti v Maďarsku pre farárku miestnej reformovanej cirkvi sa však nepáčil ani obyvateľom Vydrian, ani predstaviteľom obce, ani nadriadenému biskupovi. A tak busta skončila za dverami fary.

Prvá inštalácia podobizne Miklósa Horthyho na Slovensku sa nekonala. Busta regenta medzivojnového Maďarska na podstavec postavený na fare vo Vydranoch sa nedostala. Po slávnostnej bohoslužbe už k jej odhaleniu nedošlo. Odfotiť si ju na fare mohli len novinári z maďarského denníka Maďar Nemzet. Miestna farárka dala na podstavec oznam: v súčasnosti neodhaliteľná busta hrdinu reformovanej viery.

"Ľudia vyšli do ulíc. Pred miestny reformovaný kostol v hojnom počte, vetrisko, dážď bil do tváre, ale tí ľudia tam stáli, že s takouto aktivitou nesúhlasia," hovorí starosta obce Vydrany Ladislav Balódy. Dokonca prišiel jeden autobus aj z Maďarska, plagátmi, na ktorých stálo, že Horthy nie je príklad, a že si neprosia exportované vzbudzovanie nenávisti, jasne dali najavo, že takéto udalosti v ich dedine nie sú vítané. Ťažko bolo povedať, koľkí boli z Maďarska, ale podľa odhadov bolo v miestnom kostole okolo 150 až 180 ľudí.

Avšak domácich bolo podľa starostu len zopár – ako na zvyčajnej bohoslužbe. "Toto mi vadí najviac, keď ľudia mimo Vydrán chcú povedať vo Vydranoch, čo máme a čo nemáme robiť," pokračuje starosta. "To nebude iba jedna socha, ale môže to byť začiatok jedného veľmi nebezpečného diania," myslí si koordinátorka protestu Katalin Szabóová. Dar Horthyho spoločnosti z Maďarska, ktorý bol počas bohoslužby vystavený v kostole zostáva na fare. Farárka tvrdila, že si ho nechajú a nikomu ho nedajú.

Súvisiace články