Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Po havárii vytieklo do pôdy 27 tisíc litrov nafty. Vinník má zaplatiť 400 tisíc eur
Zdielať na

Po havárii vytieklo do pôdy 27 tisíc litrov nafty. Vinník má zaplatiť 400 tisíc eur

VEĽKÉ DVORNÍKY / Desiatky tisíc litrov nafty a benzínu skončili v pôde po tom, ako neďaleko Veľkých Dvorníkov v okrese Dunajská Streda havaroval kamión. Kontaminovanú zem je potrebné odviezť na bezpečné miesto a nahradiť ju novou – ide o takmer 1400 ton zeminy. A zaplatiť to musí vinník. Tomu hrozí viac ako 400-tisícový výdavok a tak tvrdí, že vinníkov je viac.

Šesťdesiat tatroviek zeminy odviezli z miesta medzi Veľkými Dvorníkmi a Ohradami a ďalších 60 bude ešte musieť odísť. Pred 3 týždňami havaroval kamión z ktorého do zeme vytieklo 27 tisíc litrov pohonných hmôt. Vodič, podľa polície, neprispôsobil rýchlosť na úzkej ceste 3.triedy, firma musí na vlastné náklady odstrániť ekologickú haváriu.

"To je ako nejaká špongia, tá zemina, vsakuje do seba kontaminovanú zeminu, musíme ju postupne odtiaľto dávať preč," hovorí Juraj Morvay, prednosta okresného úradu v Dunajskej Strede. "Som rád, že sa mi šofér nezabil, a to čo vytieklo mohlo to byť 500 litrov, 1500, 2000, ale nie 27 tisíc! Som presvedčený, že to nebolo dobre robené," myslí si Ján Igrici, konateľ dotknutej spoločnosti. 

Konateľ spoločnosti takto spochybnil zásah hasičov, ktorí dorazili ku kamiónu v rekordne krátkom čase, za 3 minúty. Ošetrili vodiča a okamžite zachytávali vytekajúce zvyšky horľavej a výbušnej látky. Podarilo sa im zachytiť posledných 1500 litrov. "Vzduchovými vankúšmi sa utesnili tieto otvory, pri závažnom narušení plniacich otvorov môže dôjsť k úniku v priebehu niekoľkých minút, tie pohonné hmoty unikli už pred príchodom hasičskej jednotky," povedal o zásahu Tibor Čandal, riaditeľ HaZZ Dunajská Streda.

"Ešte trošku cítiť tú naftu, ale už je to oveľa lepšie ako bolo s tým, že momentálne je vsakovanie nafty do zeme zastavené. Meter a pol cesty sa musí dať preč, sa to musí vykopať do určitej hĺbky 2 – 2,5 metra, to znamená, že ešte aj táto zemina sa odtiaľto dá preč, pozdĺž cesty bude osadená drenážna rúra," povedal Morvay.

Cena prác sa odhaduje na 400 tisíc eur, zaplatiť to bude musieť vinník. Konateľ firmy tvrdí, že na vine je vraj aj cesta, po ktorej išiel jeho kamión. "Ako mohla vôbec byť sprístupnená cesta v takomto stave bez označenia, má tu byť zákaz vjazdu, v každom prípade som rozhodnutý dať to na súdne konanie," myslí si Igrici. 

Cesta bude uzavretá do konca augusta, dovtedy má byť totiž navozená nová zemina a opravená cesta, ktorú budú musieť rozbíjať. "Keď nesplní ten termín, tak dostane od inšpekcie životného prostredia pokutu, môže dosiahnuť až 165 tisíc euro," uzatvára Morvay.

Súvisiace články