Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štát diktuje minimálnu mzdu súkromníkom. Na svojich zamestnancov zabúda
Zdielať na

Štát diktuje minimálnu mzdu súkromníkom. Na svojich zamestnancov zabúda

BRATISLAVA / Slovenskej ekonomike sa darí. Je to potešiteľný fakt. V posledných mesiacoch to radi opakujú najmä vládni politici. Je preto zarážajúce, že tabuľkové platy mnohých štátnych zamestnancov sú pod úrovňou minimálnej mzdy. Konkrétne sú to upratovačky, školníci, údržbári či kuchárky. Podľa ministra práce Jána Richtera by sa to však do konca roka malo zmeniť.

Na jednej strane štát diktuje minimálnu mzdu súkromným firmám, na strane druhej ju nedodržiava voči vlastným zamestnancom. "Veľmi ľahko sa rozdáva z cudzích peňazí, ale nech sa zamyslí vláda a štát aj nad tým, ako majú zaplatených dnes štátnych zamestnancov," myslí si Ľuboš Sirota, viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov.

Postoje vlády v tejto oblasti samozrejme ostro kritizuje aj politická opozícia. "Zamestnáva 450-tisíc ľudí v štátnych službách, z toho 150-tisíc ľudí nemá ani základnú mzdu, tých 435 eur," hovorí poslanec Boris Kollár. 

Nie je to však len opozícia. Súčasný stav sa nepáči ani vládnej SNS. Dorovnanie minimálky v štátnom sektore je jednou z požiadaviek, ktorú chcú presadiť v novej koaličnej zmluve, keď prehrmí súčasná kríza. "Keď sa pozriete na platy v školstve napríklad, kuchárky, upratovačky, školníci a podobne, tak tí tú minimálnu mzdu nedostanú," myslí si Jaroslav Paška z SNS.

Úroveň minimálnej mzdy treba vnímať v širších súvislostiach. Tam, kde je práce nedostatok, ľudia neraz berú, aj to málo, čo príde. A komu sa nepáči, ľahko ho možno vymeniť. "Je pochopiteľné, že v tých chudobných regiónoch je tlak na pracovnú silu omnoho vyšší, pretože ten človek je nahraditeľný," konštatuje Robert Klobucký, sociológ SAV.

Minister práce hovorí, že už niekoľko mesiacov robí pracovná komisia na úrade vlády na zosúladení tarifných tabuliek. Posledné tabuľkové pozície štátnych zamestnancov by tak už nemali byť pod minimálkou. "Som osobne presvedčený, že do konca tohto kalendárneho roka musí vyjsť nejaké legislatívne riešenie, ktoré sa touto otázkou bude zaoberať," tvrdí minister práce, Ján Richter.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy